Indiskt ”blomkåls och rödbetsbollar”

Indiska bollar med morot och blomkål Farbror Grön
Första gången jag åt på resturang Govindas vid fridhemsplan i Stockholm så häpnade jag över smakerna, konsistenserna och kombinationerna. Några år senare fick jag Govindas kokbok av en vän och har sedan 10 år tillbaka lagat rätter ur och inspirerats av denna bok. Det kanske kan tyckas vara lite klurigt att komma igång med det här sättet att laga mat. Att använda nya kryddor, ingredienser och hur man ibland fräser kryddor i en viss ordning för att få rätt smak på rätten, silar yougurth och gör egen panirost mm. Men när man gjort ett par rätter så är det verkligen mödan värt. Dessa två såser och två bollar är alla hämtade ur Govindas kokbok med några små modifieringar och tillägg från mig. Om ett tag så dyker receptet på såserna upp på bloggen. Den till vänster är en kall yougurthsås med dill och den till höger är en het tomatsås med smak av garammasala och spiskummin.Klicka här så kommer ni till såserna.
Blomkålsbollar
Tänk dig en lyxig knaprig falaffel med ett saftigt kryddigt inre med smak av blomkål!

Ingredienser
7 dl blomkål (ett normalt huvud) grovriven
1-2 tsk salt
1-4 tsk färskriven ingefära
1 krm chilipulver
1- 3 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 1/2 dl kikärtsmjöl (Får du för mycket av det här så gör det inget, de blir bara fastare)
1-2 tsk Ajwainfrön som mortlas (kan uteslutas)
1 tsk hing (kan uteslutas, men det är synd)
1krm bakpulver eller bikarbonat
0,5-1 Liter Ghi eller rapsolja för fritering

Gör så här: Riv blomkålen grovt på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med blomkålsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till  12-16 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i  7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.

Rödbetsbollar
Dessa bollar blir krämigare, en aning fastare och lite mer nötigare än blomkålsbollarna.
Ingredienser
4 dl finrivna rödbetor
0,75 dl malda/mortlade solroskärnor
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk mald koriander
1/2- 1 krm bikarbonat
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1-2 krm hing (kan uteslutas, men det är synd)
1 tsk spiskummin

Gör så här: Riv de färska rödbetorna fint på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med rödbetsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till 10-14 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 170 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i  4-7 minuter. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.

____________

Hing (dyvelsträck) är en krydda som används i fram för allt indisk matlagning. Den luktar inte så gott, men ger en fin smak då den påminner i smak om lök och vitlök. Som ersättning kan man alltså ha lite finhackad lök eller vitlök. Vill man köpa hing, hittar man den i välsorterade asiatiska matbutiker.

Ajwainfrö är ett smakrikt frö från Indien som är släkt med dill, fänkål och kummin. Sägs ha goda effekter på matsmältningen. Finns i välsorterade asiatiska matbutiker.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Indiskt ”blomkåls och rödbetsbollar””

  1. låter gott! vad är hing och hur får du tag på det? 🙂 (Bor i Stockholm)

  2. jag har haft govindas kokbok i kanske 15 år men aldrig gjort nåt från den! Det är kanske dags!

  3. Du hittar hing på govindas butik som ligger brevid resturangen (fridhemsplan) eller på Lanka te och kryddimport på ringvägen. Bor du på Östermalm så ligger det en butik på Valhallavägen som heter Himalaya, inte långt från östra station. Lycka till.

    Japp nu är det dags att damma av kokboken och börja experimentera. Det är dags! 🙂 (jag kommer att lägga upp flera recept från denna kulinariska guldgruva)

  4. Tack för reseptena, låter fantastiskt – måste prova!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *