Din varukorg är för närvarande tom!
Hjälp jag får en vegetarian på julbesök.

Om du själv inte är vegetarian, men får besök av sådana medmänniskor kring jul och vill bjuda på något juligt som går snabbt! Vad ska du då hitta på? Här kommer det enklaste förslaget som inte kräver mycket mer än att ta sig till butiken. I den här artikeln finner du också en liten definitionslista för våra 10 vanligaste ”vegetarianer”.
Människor som valt bort ”kött” är inte en enhetlig grupp individer. Precis som med mycket annat på denna jord och när det gäller människor, finns det flera olika varianter. Från den grönaste veganen som valt bort allt från djurriket inklusive honung till vegetarianer som både äter ägg, mejeriprodukter och fisk. Därför kan det vara svårt att tillfredsställa grönsaksätande människor ifall du inte exakt vet vad de stoppar i sig.
Det allra enklaste matvalet är att köpa halvfabrikat tex quorn, soja och olika växtproteinprodukter och att slänga ihop en rotfukts eller potatisgratäng med vegetabiliskt gräddsubstitut. Men alla halvfabrikatsprodukter passar inte alla grönsaksätare, så det gäller att ha koll på innehållsförteckningarna. Köp de produkter som är veganska så fungerar det flesta nedanstående grönsaksätare förutom kanske pepeterianen. Själv brukar vi tänka att om vi har specialkrav och blir bortbjudna så ligger det på oss att vi tar med oss några egna rätter. Vi är heller inte dogmatiska i vårt gröna ätande utan tar även sedan dit vi kommer.
Recept på gratäng ( byt ut grädden mot vegangrädde): Rotfruktsgratäng med timjan
Olika slags grönsaksätare
- Vegan: En grönsaksätande människa som undviker alla djur, ägg samt mejeriprodukter. Upplevs även som en livstil.
- Ovovegetarian: En vegetarian som även äter ägg.
- Pescetarian / Stockholmsvegetarian: En vegetarian som också äter fisk och skaldjur.
- Laktovegetarian: En laktovegetarian äter förutom växter från växtriket även mejeriprodukter.
- Lakto-ovo-vegetarian: En grönsaksätande människa som både äter ägg och mejeriprodukter.
- Flexitarian: Flexitarian betyder att man väljer att äta vegansk eller vegetarisk kost då och då utan att helt utesluta produkter från djurriket så som kött, fisk och fågel.
- Demivegetarian: Likt Pescetarianen men äter även fågel
- Klimatarian: En människa som väljer att äta grönt för miljöns skull.
- Peteterian: En vegetarian som petar mycket i maten och har svårt för många livsmedel tex pga konsistens.
- Viljevegetarian, vanligt bland yngre: En människa som vill äta vegetarisk mat men inte gillar grönsaker.


Välj dina konflikter
Är du en person som gillar extra dynamik kring denna storhelg ska du bara rafsa ihop något och se vad som händer. Vill du att det ska gå lätt och ledigt ser du till att ta reda på exakt vad människorna som kommer på besök har för krav. Att göra fel är nämligen väldigt enkelt ifall du inte kollar av innan! Kom ihåg att människor nu för tiden även kan välja bort livsmedel utifrån deras etik och moral, samt att en hel del människor nu för tiden är allergiska, intoleranta, överkänsliga. På en av våra tidiga kurser på Färna Herrgård hade 14 av 30 kursdeltagare specialkost. Vill du minimera konfliktytan vid jul, om du får hem vegetarianer/ veganer, hör dig för med de som kommer vad de har för krav, eller låt dem själva ta med sig det de vill äta.


För dig som är ny med svensk kultur
Ta det lungt med snapsdrickandet, speciellt bra att veta för dig som inte är uppvuxen i Sverige! För många glas sprit gör det ofta lättare att slinka in på samtalsämnen där det kan vara svårt att tycka lika. Det är något svenskar kan ha problem med när man inte gör. Svenskar ”gillar olika tankar och idéer på ett idéplan, men tycker att det blir väldigt jobbigt rent praktiskt om de uttrycks. Sätter du igång massa griller i huvudet på överförfriskade medmänniskor kan det bli mer än livat. Tänk på att olika perspektiv också kan räknas som att man inte tycker lika. Var försiktig om du vill komma tillbaka nästa år till samma ställe eller vill ta hem samma gäster.
För dig som vill läsa mer om kulturella skillnader, den här sidan är spännande: World Values Survey
För dig som vill krydda ditt eget brännvin och göra snaps: Gör eget kryddat brännvin till julen




Varken rödbetssalladen, saffransbullarna, mandelköttbullarna eller filmjölksbrödet fungerar att servera till en rättrogen vegan. Så var på din vakt både när du sysslar med självhushåll och handlar ”vegetariska produkter”.
Vill du imponera på dina vegetariska/ veganska gäster så har vi några receptförslag härbnedanför som kan få dig att framstå som en fantastisk grönsakskock. Berätta gärna hur de togs emot av dina gäster om du väljer att laga dem.
- Vegetariska bollar och biffar
- Falafel på bondböna och gul ärta – ljudlös
- Göra egen falafel med kikärtor, persilja, spiskummin och koriander
- Brysselkålsallad med apelsin, lingon och ädelost (obs innehåller ost)
- Vegetariska köttbullar (obs innehåller ost)
- Vegetarisk julskinka / Seitanskinka (gör du denna kommer du betraktas som en hjälte!)
- Zucchinibollar
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar