Brysselkålsallad med apelsin, lingon och ädelost

Brysselkålsallad 

Då och då har man haft oturen att bli bjuden på överkokt brysselkål. Det är inte gott. Men om man endast koka brysselkålen lite snabbt blir den till något helt annat. Här har vi gjort en friska sallad med brysselkål, apelsin och lingon. En brysselkålsallad mycket bra till julbordet!

Ingredienser 

  • Ca 500g brysselkålshuvuden.( kan bytas ut mot lika mycket rosettkålshuvuden) 
  • Rapsolja 
  • Vinäger 
  • Frysta lingon eller färska granatäppelkärnor 
  • En apelsin 
  • 30 – 100 g krämig ost, gärna med karakäristisk smak typ St Agur eller Gorgonzola. 

Gör så här: Koka upp vatten i en kastrull, salta rejält. Häll i bryssel eller rosettkålen i det kokande vattnet och låt dem koka i ca 3minuter. Ta upp och låt dem rinna av och svalna. Pillra bort varje brysselkålsblad för sig och lägg dem i en skål (använder du rosettkål kan du istället dela dem på längden så att den blir som två halvor). Stänk över olja och vinäger över kålen i skålen och blanda runt så att alla blad får en beskärd del av oljan och vinägern. Smaka av tills du tycker att det smakar gott och är lagom syrligt. Denna blandning kan förvaras i kylen över natten.  

Vid servering: Smula eller skär osten i små bitar och rör ner bland kålen och bre ut blandningen på ett fat. Filea en apelsin och placera ut klyftorna på kålbädden och strössla ut granatäppelkärnorna eller lingonen. För dig som gillar nötter kan man även strö ett gäng nötter ovanpå.  

Fler rätter till julbordet: rödbetssallad, grönkålspaj med ädelost, julmandelbollar.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *