Din varukorg är för närvarande tom!
Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad

Att använda grönsaker i bakverk kan verkligen bli en lyckträff. Som tex i denna rödbetskaka då rödbetor och mörk choklad blir till en supergod kaka.
Det är roligt när grönsaker kan få vara värdefulla ingredienser även till söta bakverk. I denna mustiga chokladiga rödbetskaka ger rödbetan en saftig karaktär. Kakan upplevs inte så söt och den mörka chokladen ger kakan lite av en vuxen smak. I vår familj spelar det ingen roll, alla i familjen älskar den. En riktigt fin bieffekt med rödbetan i denna kaka är att den gör den så pass saftig att kakan inte blir nämnvärt torr varken andra eller tredje dagen. Det här är verkligen en kaka att leva med, ja om man har karaktär, vilket är svårt med denna kaka. Man vill bara ha mer!
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2,75 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
- 1 1/2 dl solrosolja eller rapsolja
- 4 1/2 dl rårivna rödbetor
- 50 g mörk choklad, gärna 70%
Chokladganache
- 1/2 dl vispgrädde
- 50 gram mörk choklad
- 1-2 tsk smör
- en nypa salt
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en form med en skvätt olja och ”bröa” med socker. Finriv rödbetorna. Hacka chokladen i 0,5 cm bitar, vispa ägg och socker. Blanda i resten av de torra ingredienserna och blanda ner det i äggsmeten. Rör om tills allt är blandat, men använd inte elvispen. Då finns risken att kakan sjuker ihop i mitten. Tillsätt till sist de rivna rödbetorna och oljan samt chokladhacket och rör försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka, är kakan väldigt kladdig i mitten behöver den vara i ugnen ett tag till. Låt kakan svalna.
Koka upp grädden i en kastrull. Ställ kastrullen åt sidan och bryt ner chokladen. Vispa sedan runt tills all choklad smälter. Vispa därefter ner smöret och salta. Häll den varma chokladblandningen över kakan. Vill du ha mycket ganache behöver du kanske dubbla satsen.
Om man önskar att ganachen ska stelna lite kan man ställa kakan i kylskåpet eller kanske utomhus en stund innan servering.
Tips!
Om man skippar ganachen och den mörka chokladen som man hackar i smeten, passar denna rödbetskaka även för den som inte tål mjölk.
Fler bakverk med grönsaker: Zucchinimuffins med blåbär och Saftig morotskaka
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad”
Den mörka chokladen till själva kakan nämns inte i texten. Ska den finhackas/smältas? I tillsammans med det torra eller på slutet?
Tack för tips, nu har vi ändrat / lagt till.
/ Johannes
[…] chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka […]
[…] på andra goda kakor: Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Rabarberkaka med mörk choklad, Vallmokaka med chiafrön […]
Lämna ett svar