Din varukorg är för närvarande tom!
Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad

Att använda grönsaker i bakverk kan verkligen bli en lyckträff. Som tex i denna rödbetskaka då rödbetor och mörk choklad blir till en supergod kaka.
Det är roligt när grönsaker kan få vara värdefulla ingredienser även till söta bakverk. I denna mustiga chokladiga rödbetskaka ger rödbetan en saftig karaktär. Kakan upplevs inte så söt och den mörka chokladen ger kakan lite av en vuxen smak. I vår familj spelar det ingen roll, alla i familjen älskar den. En riktigt fin bieffekt med rödbetan i denna kaka är att den gör den så pass saftig att kakan inte blir nämnvärt torr varken andra eller tredje dagen. Det här är verkligen en kaka att leva med, ja om man har karaktär, vilket är svårt med denna kaka. Man vill bara ha mer!
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2,75 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
- 1 1/2 dl solrosolja eller rapsolja
- 4 1/2 dl rårivna rödbetor
- 50 g mörk choklad, gärna 70%
Chokladganache
- 1/2 dl vispgrädde
- 50 gram mörk choklad
- 1-2 tsk smör
- en nypa salt
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en form med en skvätt olja och ”bröa” med socker. Finriv rödbetorna. Hacka chokladen i 0,5 cm bitar, vispa ägg och socker. Blanda i resten av de torra ingredienserna och blanda ner det i äggsmeten. Rör om tills allt är blandat, men använd inte elvispen. Då finns risken att kakan sjuker ihop i mitten. Tillsätt till sist de rivna rödbetorna och oljan samt chokladhacket och rör försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka, är kakan väldigt kladdig i mitten behöver den vara i ugnen ett tag till. Låt kakan svalna.
Koka upp grädden i en kastrull. Ställ kastrullen åt sidan och bryt ner chokladen. Vispa sedan runt tills all choklad smälter. Vispa därefter ner smöret och salta. Häll den varma chokladblandningen över kakan. Vill du ha mycket ganache behöver du kanske dubbla satsen.
Om man önskar att ganachen ska stelna lite kan man ställa kakan i kylskåpet eller kanske utomhus en stund innan servering.
Tips!
Om man skippar ganachen och den mörka chokladen som man hackar i smeten, passar denna rödbetskaka även för den som inte tål mjölk.
Fler bakverk med grönsaker: Zucchinimuffins med blåbär och Saftig morotskaka
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad”
Den mörka chokladen till själva kakan nämns inte i texten. Ska den finhackas/smältas? I tillsammans med det torra eller på slutet?
Tack för tips, nu har vi ändrat / lagt till.
/ Johannes
[…] chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka […]
[…] på andra goda kakor: Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Rabarberkaka med mörk choklad, Vallmokaka med chiafrön […]
Lämna ett svar