Din varukorg är för närvarande tom!
Het böncurry med ris / vegansk
I vanliga fall är vi, om vi ska vara helt ärliga, inte så mycket för bönor. De har ofta en mjölig konsistens som vi inte uppskattar. Därför lagade vi denna rätt sist i raden av Gröna kassens maträttsförslag. Men vi har nu fått en helt annan uppfattning. Kung Markattas Kidneyböner är de godaste vi har ätit och hela rätten i sig blev fantastiskt god. Mustig och kryddig i smaken. Ett tips är dock att överdosera kryddorna en aning.
Ingredienser:
3 dl basmatiris
1 burk krossade tomater
2 burkar Kidneybönor
1 st gul lök
1 vitlöksklyfta
1-1.5 msk olja
2,5 krm sambaloelek
½ tsk oregano
1 tsk spiskummin
1 ½ tsk curry
peppar
salt
1-1,5 tsk socker
½ st riven citron
1 påse nachochips
ev sallad
Gör så här: Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Skölj bönorna i ett durkslag. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med kryddor och sambal oelek tills löken är mjuk. Vänd ner bönorna, krossade tomater och socker. Tvätta och riv skalet från en halv citron, ner i grytan. Låt småputtra i ca 10 minuter. Rör om då och då. Servera böncurryn med ris, varma nachochips och gärna sallad.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Het böncurry med ris / vegansk”
Mitt tips är att koka bönor själv. Krydda med kummin eller fänkål och lagerblad eller lime-blad tills bönorna är nästan mjuka. Efter att du börjat koka dina bönor själv slipper du mjöliga burk-smakande bönor!
Lycka till!
Lämna ett svar