April! Denna intensiva månad av omplantering, frösådder, sticklingsförökningar, gödslingar, växthustvättning, Växthusleverans, iordningställande, plantförflyttningar, lusjakt i källare och vardagsrum. Få trädgårdsmånader är så intensiva som april. Här följer en liten resumé över hur denna månad sett ut hos oss i våra olika odlingar. Just den här april har ju varit lite soligare och varmare än vanligt så därför har vi också varit lite tidigare än vanligt med vissa moment t ex lökbädd och gödsling av vitlök. Att vintersådden i växthuset föll så väl ut gör att vi nu har massor av plantor av körvel, purjo, wasabikål, sallad, ruccola och kummin. På långfredagen hade vi trädgårdsdag i Stadsodlingen ”Tillsammansodlingen” som vi bedriver tillsammans med Bostadsbolaget Mimer bostad AB i deras projekt Gröna Mimer och det var också då vi som odlar här var ute tillsammans för första gången och arbetade i trädgården.
I början av april så bestämde sig jag och Ban att vi skulle tvätta växthuset. Först flyttade vi ut alla vintersådda plantor och sedan gick vi loss på huset med såpa och vatten. Det här växthuset fick vi av vårt bostadsbolag Mimer i september 2013. Det hade stått vid Mimers framtidslägenhet och när den avvecklades så tyckte de att det skulle passa oss. Det är svårt att beskriva hur glada vi är att ha fått den här möjligheten. Varje gång jag ser det så ler jag.
Precis bredvid växthuset stod det en häck tidigare som Mimer föryngringsbeskurit. Nu ser vi både Jakobsbergsgatan och Millenniegatan härifrån och våra odlingar får en mer tydlig urban prägel. Vi fick också belysning till växthuset från Mimer vilka syns i överkant på den här bilden.
För de yngsta i huset blev blomsterlöksplantering i kruka mycket uppskattat.
När vi planterat alla lökar, dahlior, gladiolus mm så ställde vi in dem i växthuset för att få till en tidigare start än om vi hade grävt ner dem direkt. I maj ska vi plantera ut alla blommor på friland.
På långfredagen när vi alla odlare i vår tillsammasodling var ute och arbetade var det fantastiskt väder. Här grävs grässvålen bort från en slänt som ska bli vår jordgubbsodling. Egna plantor och sticklingar (revor med rötter på) har vi mängder av.
Här sås olika örter och kryddor i kruka för att kunna ställas in i växthuset. Det blir kompaktare plantor som får gro när de tycker att det är bäst för dem att gro. Jag tycker att det blir bättre plantor på det här sättet än när de står inomhus i 22 grader. Så här har jag sått kryddor de senaste 15 åren i växthuset vid stugan i Södermanland.
Bara att vattna och titta till dem då och då. Så här års har man ju inte jättemycket med saker i växthuset så plats brukar finnas.
Rabarberlandet rensas från ogräs. Rensar man ogräs i april och maj så är det enklast och man behöver inte rensa så mycket framöver. Här tänker vi dessutom täckodla, vilket vi kommer göra i alla odlingar i mån om organiskt material.
Det är ganska vanligt att man får oväntad hjälp vid sådder och planteringar, här är det majsen Asworth som sås, en sockermajs som inte är en F1 hybrid.
Majsen växer upp inomhus i april och ställs ut i växthuset när den är ca 10 cm hög.
Den första riktigt varma dagen i april kom Christophers och mitt växthus till Västerås. Det här ska monteras uppe på takfarmen och är på 15 kvadrat.
Avlastningen tog inte så lång tid.
Men att få upp allt på taket för hand tog en hel dag
Rutorna fick bäras en och en och ställas på pallar uppe på taket tills vi fick upp emballagelådan så att vi kunde stuva in alla i den igen
Monteringen kommer ta sin tid men vi har inte bråttom. Är det monterat innan den 1 juni är vi nöjda.
I april börjar våra Tiny Tim-tomater i vår windowfarming att blomma och det är dags att ta för vana att pollinera dem för att få frukter. Ingen pollinering = Inga frukter.
I år gjorde vi i ordning två lökbäddar mycket tidigare än vad vi gjort tidigare år. I den ena är det ca 400 sättlökar i en välgödslad pallkrage och i den andra är det ca 60 scharlottenlökar i en välgödslad pallkrage med biokol som översta lager. Det finns mycket mer att berätta om den här månaden, några bestyr finns som filmer på odlingsTV.se och så kommer det upp en del inlägg från trädgården framöver. Nu är det maj 🙂
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
När december är här och julen närmar sig är det mysigt att värma sig med lite glögg. En gång i tiden trodde vi att det bara fanns en typ av glögg, eller kanske… Läs mer: Enkla recept på egen glögg
Kris! är de redan här här eller var det som så att vi inte såg den? Avlöser inte kriserna varandra lite väl mycket den senaste tiden? Eller vadå den senaste tiden? Så här… Läs mer: Kris- var vår livstid bara en parantes?
Just nu får vi många förfrågningar om att föreläsa om att ”Odla i kris” och allt vad det innebär. Krisperspektivet har alltid intresserat oss och funnits med oss i vårt odlande sedan första… Läs mer: Odla i kris!
För några helger sedan vände två kattungar upp och ner på alla planer för oss , vi la allt annat åt sidan och fokuserade på projektet rädda kattungarna. Det var både spännande, intressant… Läs mer: Vad hände med kattungarna?
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Lämna ett svar