Vår i vår stadsodling

April!  Denna intensiva månad av omplantering, frösådder, sticklingsförökningar, gödslingar, växthustvättning, Växthusleverans, iordningställande, plantförflyttningar, lusjakt i källare och vardagsrum. Få trädgårdsmånader är så intensiva som april. Här följer en liten resumé över hur denna månad sett ut hos oss i våra olika odlingar. Just den här april har ju varit lite soligare och varmare än vanligt så därför har vi också varit lite tidigare än vanligt med vissa moment t ex lökbädd och gödsling av vitlök. Att vintersådden i växthuset föll så väl ut gör att vi nu har massor av plantor av körvel, purjo, wasabikål, sallad, ruccola och kummin. På långfredagen hade vi trädgårdsdag i Stadsodlingen ”Tillsammansodlingen” som vi bedriver tillsammans med Bostadsbolaget Mimer bostad AB i deras projekt Gröna Mimer och det var också då vi som odlar här var ute tillsammans för första gången och arbetade i trädgården.
I början av april så bestämde sig jag och Ban att vi skulle tvätta växthuset. Först flyttade vi ut alla vintersådda plantor och sedan gick vi loss på huset med såpa och vatten. Det här växthuset fick vi av vårt bostadsbolag Mimer i september 2013. Det hade stått vid Mimers framtidslägenhet och när den avvecklades så tyckte de att det skulle passa oss. Det är svårt att beskriva hur glada vi är att ha fått den här möjligheten. Varje gång jag ser det så ler jag.

Precis bredvid växthuset stod det en häck tidigare som Mimer föryngringsbeskurit. Nu ser vi både Jakobsbergsgatan och Millenniegatan härifrån och våra odlingar får en mer tydlig urban prägel. Vi fick också belysning till växthuset från Mimer vilka syns i överkant på den här bilden.

 För de yngsta i huset blev blomsterlöksplantering i kruka mycket uppskattat.

När vi planterat alla lökar, dahlior, gladiolus mm så ställde vi in dem i växthuset för att få till en tidigare start än om vi hade grävt ner dem direkt. I maj ska vi plantera ut alla blommor på friland.

På långfredagen när vi alla odlare i vår tillsammasodling var ute och arbetade var det fantastiskt väder. Här grävs grässvålen bort från en slänt som ska bli vår jordgubbsodling. Egna plantor och sticklingar (revor med rötter på) har vi mängder av.

 

Här sås olika örter och kryddor i kruka för att kunna ställas in i växthuset. Det blir kompaktare plantor som får gro när de tycker att det är bäst för dem att gro. Jag tycker att det blir bättre plantor på det här sättet än när de står inomhus i 22 grader. Så här har jag sått kryddor de senaste 15 åren i växthuset vid stugan i Södermanland.

 

Bara att vattna och titta till dem då och då. Så här års har man ju inte jättemycket med saker i växthuset så plats brukar finnas.

 

Rabarberlandet rensas från ogräs. Rensar man ogräs i april och maj så är det enklast och man behöver inte rensa så mycket framöver. Här tänker vi dessutom täckodla, vilket vi kommer göra i alla odlingar i mån om organiskt material.

Det är ganska vanligt att man får oväntad hjälp vid sådder och planteringar, här är det majsen Asworth som sås, en sockermajs som inte är en F1 hybrid.
Majsen växer upp inomhus i april och ställs ut i växthuset när den är ca 10 cm hög.

Den första riktigt varma dagen i april kom Christophers och mitt växthus till Västerås. Det här ska monteras uppe på takfarmen och är på 15 kvadrat.

 

Avlastningen tog inte så lång tid.
Men att få upp allt på taket för hand tog en hel dag

Rutorna fick bäras en och en och ställas på pallar uppe på taket tills vi fick upp emballagelådan så att vi kunde stuva in alla i den igen

 

 Monteringen kommer ta sin tid men vi har inte bråttom. Är det monterat innan den 1 juni är vi nöjda.

 

I april börjar våra Tiny Tim-tomater i vår windowfarming att blomma och det är dags att ta för vana att pollinera dem för att få frukter. Ingen pollinering = Inga frukter.
I år gjorde vi i ordning två lökbäddar mycket tidigare än vad vi gjort tidigare år. I den ena är det ca 400 sättlökar i en välgödslad pallkrage och i den andra är det ca 60 scharlottenlökar i en välgödslad pallkrage med biokol som översta lager. Det finns mycket mer att berätta om den här månaden, några bestyr finns som filmer på odlingsTV.se och så kommer det upp en del inlägg från trädgården framöver. Nu är det maj 🙂

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Vår i vår stadsodling”

  1. Hur går det för dina manchuriska valnötter, har de grott ännu? Fick några från samma ställe som du i höstas 🙂
    /Jenny

    1. De står i trädgårdslandet i krukor men har inte tittat upp än 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *