Din varukorg är för närvarande tom!
Gurksoppa med smak av mynta och citron

Jag gjorde en kall gurksoppa och blev helt överväldigad! En perfekt rätt, mellanmål eller sidotillbehör när man är mitt i gurkperioden och tycker att tzatziki blivit lite tradigt.
Härom veckan var det många som pratade om gurkskörd i facebookgruppen Farbror Gröns trädgårdsland ( är du ännu inte med?). Helt plötsligt står man ju där, om man har flyt, i augusti med ett överflöd och behöver alla tips man kan få. I en kommentar i gruppen var det en medlem som tipsade om att göra kall gurksoppa, utan något specifikt exakt recept. Hon skrev, ta en gurka, en pressad lime, ett knippe mynta, salt och yoghurt och mixa. Jag tyckte att det lät så gott och fräscht och kunde nästan känna smaken när jag läste ingredienserna. Så jag tog det jag hade hemma och testade. Resultatet blev ljuvligt och fast att jag sa till mig själv att jag skulle spara en skvätt till kvällen, så åt jag upp allting till lunch.
Ingredienser till gurksoppa ( räcker till 4 lagom portioner )
- En stor slanggurka.
- Pressad citronsaft från en halv citron, går också bra med limesaft.
- Ett knippe mynta eller basilika.
- Salt efter tycke och smak.
- 1,5 – 2,5 dl naturell yoghurt utan smak, vi gillar den Grekiska milda i tetra.
Gör så här: Klyv gurkan på mitten och skrapa ut eventuella kärnor ( beror på hur ung gurkan är och om det är en parternokarp gurka eller inte) Skär därefter gurkan i långa stavar som du sedan hackar i bitar. Lägg ner gurkhacket i en hög behållare och släng i lita salt, ett knippe mynta, pressa i saften från den halva citronen och 1 – 2 dl yoghurt. Mixa den till en ”lagom konsistens”. Blir den för tjock kan du hälla i ytterligare yoghurt. Ställ soppan i kylen s att den blir riktigt kall och ät den med något gott tillbehör, servera den som förrätt eller drick den som en lyxig smoothie.
Läs gärna: ”Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor.”
Fler recept med gurka: ”7 gröna recept med gurka”
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar