Gurksoppa med smak av mynta och citron

Gurksoppa

Jag gjorde en kall gurksoppa och blev helt överväldigad! En perfekt rätt, mellanmål eller sidotillbehör när man är mitt i gurkperioden och tycker att tzatziki blivit lite tradigt.

Härom veckan var det många som pratade om gurkskörd i facebookgruppen Farbror Gröns trädgårdsland ( är du ännu inte med?). Helt plötsligt står man ju där, om man har flyt, i augusti med ett överflöd och behöver alla tips man kan få. I en kommentar i gruppen var det en medlem som tipsade om att göra kall gurksoppa, utan något specifikt exakt recept. Hon skrev, ta en gurka, en pressad lime, ett knippe mynta, salt och yoghurt och mixa. Jag tyckte att det lät så gott och fräscht och kunde nästan känna smaken när jag läste ingredienserna. Så jag tog det jag hade hemma och testade. Resultatet blev ljuvligt och fast att jag sa till mig själv att jag skulle spara en skvätt till kvällen, så åt jag upp allting till lunch.

Ingredienser till gurksoppa ( räcker till 4 lagom portioner )

  • En stor slanggurka.
  • Pressad citronsaft från en halv citron, går också bra med limesaft.
  • Ett knippe mynta eller basilika.
  • Salt efter tycke och smak.
  • 1,5 – 2,5 dl naturell yoghurt utan smak, vi gillar den Grekiska milda i tetra.

Gör så här: Klyv gurkan på mitten och skrapa ut eventuella kärnor ( beror på hur ung gurkan är och om det är en parternokarp gurka eller inte) Skär därefter gurkan i långa stavar som du sedan hackar i bitar. Lägg ner gurkhacket i en hög behållare och släng i lita salt, ett knippe mynta, pressa i saften från den halva citronen och 1 – 2 dl yoghurt. Mixa den till en ”lagom konsistens”. Blir den för tjock kan du hälla i ytterligare yoghurt. Ställ soppan i kylen s att den blir riktigt kall och ät den med något gott tillbehör, servera den som förrätt eller drick den som en lyxig smoothie.

Läs gärna: ”Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor.”

Fler recept med gurka: ”7 gröna recept med gurka”

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *