Din varukorg är för närvarande tom!
Gurksoppa med smak av mynta och citron

Jag gjorde en kall gurksoppa och blev helt överväldigad! En perfekt rätt, mellanmål eller sidotillbehör när man är mitt i gurkperioden och tycker att tzatziki blivit lite tradigt.
Härom veckan var det många som pratade om gurkskörd i facebookgruppen Farbror Gröns trädgårdsland ( är du ännu inte med?). Helt plötsligt står man ju där, om man har flyt, i augusti med ett överflöd och behöver alla tips man kan få. I en kommentar i gruppen var det en medlem som tipsade om att göra kall gurksoppa, utan något specifikt exakt recept. Hon skrev, ta en gurka, en pressad lime, ett knippe mynta, salt och yoghurt och mixa. Jag tyckte att det lät så gott och fräscht och kunde nästan känna smaken när jag läste ingredienserna. Så jag tog det jag hade hemma och testade. Resultatet blev ljuvligt och fast att jag sa till mig själv att jag skulle spara en skvätt till kvällen, så åt jag upp allting till lunch.
Ingredienser till gurksoppa ( räcker till 4 lagom portioner )
- En stor slanggurka.
- Pressad citronsaft från en halv citron, går också bra med limesaft.
- Ett knippe mynta eller basilika.
- Salt efter tycke och smak.
- 1,5 – 2,5 dl naturell yoghurt utan smak, vi gillar den Grekiska milda i tetra.
Gör så här: Klyv gurkan på mitten och skrapa ut eventuella kärnor ( beror på hur ung gurkan är och om det är en parternokarp gurka eller inte) Skär därefter gurkan i långa stavar som du sedan hackar i bitar. Lägg ner gurkhacket i en hög behållare och släng i lita salt, ett knippe mynta, pressa i saften från den halva citronen och 1 – 2 dl yoghurt. Mixa den till en ”lagom konsistens”. Blir den för tjock kan du hälla i ytterligare yoghurt. Ställ soppan i kylen s att den blir riktigt kall och ät den med något gott tillbehör, servera den som förrätt eller drick den som en lyxig smoothie.
Läs gärna: ”Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor.”
Fler recept med gurka: ”7 gröna recept med gurka”
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar