Gurksoppa med smak av mynta och citron

Ingredienser till gurksoppa ( räcker till 4 lagom portioner )

  • En stor slanggurka.
  • Pressad citronsaft från en halv citron, går också bra med limesaft.
  • Ett knippe mynta eller basilika.
  • Salt efter tycke och smak.
  • 1,5 – 2,5 dl naturell yoghurt utan smak, vi gillar den Grekiska milda i tetra.

Gör så här: Klyv gurkan på mitten och skrapa ut eventuella kärnor ( beror på hur ung gurkan är och om det är en parternokarp gurka eller inte) Skär därefter gurkan i långa stavar som du sedan hackar i bitar. Lägg ner gurkhacket i en hög behållare och släng i lita salt, ett knippe mynta, pressa i saften från den halva citronen och 1 – 2 dl yoghurt. Mixa den till en ”lagom konsistens”. Blir den för tjock kan du hälla i ytterligare yoghurt. Ställ soppan i kylen s att den blir riktigt kall och ät den med något gott tillbehör, servera den som förrätt eller drick den som en lyxig smoothie.

Läs gärna: ”Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor.”

Fler recept med gurka: ”7 gröna recept med gurka”

Johannes Wätterbäck

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − ett =