Din varukorg är för närvarande tom!
Göra eget paprikapulver enkelt och supergott

Har du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken året runt.
När vi får stora paprikaskördar brukar vi göra vårt eget paprikapulver. Idén fick vi efter många år av att ha gjort syrade chilisåser. I den processen mixas frukterna och man silar bort kärnor, skal och större bitar – och just detta ”avfall” kom vi på att vi kunde torka och mala till pulver. Resultatet blev både gott och användbart. När vi sedan började odla mer paprika än chili ville vi förstås prova att göra paprikapulver på samma sätt.
Eftersom vi inte så ofta gör syrad paprikasås på paprika valde vi i detta fall att istället ugnsrosta färska frukter. Vi väntade tills de var riktigt mogna, gärna lite skrumpna, eftersom torkningen då går snabbare och frukterna blir smakrikare om de får skrumpna lite.
Läs mer: Syra chili och paprika


Först rensade vi bort kvistar och kärnor. Därefter delade vi paprikorna i jämnstora bitar, så att de skulle torka jämnt i ugnen. För stora skillnader i storlek gör att vissa bitar blir klara mycket tidigare än andra. Paprikabitarna la vi på en plåt och torkade i ugnen.
Tips!
Ta gärna vara på paprikafröna om du odlat frukterna själv, samt vet att sorten är sortäkta. Frön från F1-hybrider (korsningar) ska man undvika att ta frön ifrån. Mer information om köpegrönsakernas frön: Varför vi aldrig sår köpegrönsakernas fröer.
Vi började med att sätta ugnen på 100 grader och ha paprikaplåten i på den temperaturen i ungefär 15 minuter för att få igång processen, och sänkte sedan till 50–75 grader. Ugnsluckan höll vi på glänt med hjälp av en träslev, så att fukten kunde ventileras ut.



Efter några timmar var paprikabitarna helt torra. Om det känns som att det tar för lång tid kan man ta ut plåten och låta paprikan eftertorka i rumstemperatur. Frukterna är klara när de är så torra att de går att bryta sönder och smula mellan fingrarna.
Till malningen använder vi en elektrisk kaffekvarn, vilket fungerar perfekt för att få ett fint pulver. Men även en mixer eller mortel går bra. Det färdiga pulvret förvaras torrt, helst i en glasburk med lock.
Hemgjort paprikapulver
Du behöver:
- Mogna paprikor
- Ugn
- Kaffekvarn, mixer eller mortel
- Glasburk med lock
Gör såhär: Rensa bort kvist och kärnor. Dela paprikorna i jämnstora bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen: 100 °C i 15 min → sänk till 50–75 °C. Håll luckan på glänt. Torka tills bitarna är helt spröda (tar några timmar). Mixa eller mortla till fint pulver. Förvara torrt i glasburk med lock.
Använd pulvret i grytor, soppor, marinader eller för att krydda dina favoriträtter. Vi har paprikapulver i egen tacokrydda. Eget paprikapulver är fantastiskt mycket godare än köpt paprikapulver, går knappt att jämföra produkterna
Lästips: Egen taco-krydda med egenodlade ingredienser
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén




Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar