Din varukorg är för närvarande tom!
Göra egen falafel med kikärtor, persilja, spiskummin och koriander

Äkta falafel är ändå äkta falafel och här kommer ett sådant recept. Det blev både godare och saftigare än några falaflar vi tidigare smakat och tack vare det nyinköpta verktyget blev de dessutom riktigt snygga.
Theres lyckades hitta en sida som sålde falafelgörare, alltså det där lilla verktyget som gör att man kan få snygga likformade falaflar. När den väl hamnade i brevlådan var det bara att sätta igång, det fanns inget som hindrade oss längre. Jag kikade runt på ett gäng falafelrecept och gjorde en egen avvägning hur mycket och vilka ingredienser jag skulle ha i. Persilja hade vi inte så mycket av i tillsammansodlingen så jag tog det jag kunde få tag på, typ en näve. Något vi gärna vill slå ett slag för är att vara så pass fria i tankarna så att man tillåter sig att bygga om ett recept efter det man har hemma, att man inte behöver ge sig iväg till affären efter fler ingredienser.


Det här receptet har en mer eller mindre klassisk kryddning men redan innan alla bollar var slut började vi fundera på alternativa kryddningar och att använda åkerbönor, bondbönor eller andra bönor som vi odlar som bas. Det ska bli spännande att experimentera med sådana ingredienser i framtiden. Jag blev väldigt nyfiken på en smet med tomatpuré rivet citronskal och basilika i.
Ingredienser falafel
till 2-3 måltider till 4 – 5 personer
- 500 g torkade kikärtor.
- 1 -3 salladslökar eller en eller ett par gula lökar
- 2 – 3 vitlöksklyftor
- Ett knippe färsk bladpersilja / eller färsk koriander om man gillar det
- 3-4 msk malen spiskummin
- 1 -2 msk malen koriander
- 1 – 1,5 msk salt
- 1 – 2 dl vatten att späda smeten med
- 1,5 – 2 liter olja till fritering
Gör så här (smeten): Lägg de torra kikärtorna i blöt över natten, gärna i 10 – 12 h. Se till att det är en rejäl skål och mycket vatten, ärtorna sväller och expanderar en hel del. Häll därefter av vattnet och mixa kikärtorna, hälften åt gången i en köksassistent, en sådan där med roterande knivar. Man kan också, har vi hört, köra dem genom en köttkvarn. Det tar en stund att mixa dem, ja en ganska lång stund innan man fått till den rätta konsistensen. Smeten ska inte vara för lös eller hård utan lagom och samtidigt ska den vara grynig men ändå inte med för stora bitar i. Glasklart eller, hehe? Det reder sig med tiden, man får höfta lite första gången och pröva sig fram och glöm inte bort att man behöver göra en recept minst tre gånger för att verkligen komma in i hur det ska vara och hur man vill ha det.



Smeten och tiden
Det tar en ganska lång stund att mixa så här mycket kikärtor så det är verkligen en god ide att dela upp och mixa dem i omgångar. Vi mixade två gånger men jag har sett andra som rekommenderat att dela upp mixningen i tre omgångar. Man behöver även öppna locket på mixern/ matberedaren ett flertal gånger och putta ner smet från kanterna. I någon av omgångarna behöver du också pressa i vitlöken, hälla i den finhackade salladslöken, kryddorna och saltet och sedan när hela smeten är helt klar behöver du blanda all smet så att lök och kryddor verkligen blandas runt. Nu är smeten färdig att fritera!


Gör så här (friteringen): Se till att du har ett lock redo ifall olyckan skulle vara där och du behöver kväva elden, vatten är absolut förbjudet. Ett förkläde är också ett hett tips då det kan stänka och fräsa en del till en början. Se också till att ha en hålslev eller liknande i metall när du ska fiska upp dem. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm upp oljan till ca 185 grader på högsta effekt och sänk därefter effekten på plattan en aning. Sedan är det dags att putta ner falaflarna i kastrullen. Har man ett sådant verktyg som vi har försöker man vara så nära kanten och oljans yta som möjligt när de dimper ner i det heta, då stänker det minimalt. Har man inget verktyg kan man blöta sina händer och rulla lagom små bollar i handflatorna och rada upp dem på en tallrik så att de står och väntar på att tillagas. Varje falafelboll kan man sänka ner i oljan med en hålslev eller liknande.
När falaflarna är gyllenbruna är de klara brukar det stå i de flesta recept men jag skulle vilja påstå att de behöver bli mörkare än så. Oj vad mörka de nu börjar bli brukar jag tänka när de är redo att fångas upp med en hålslev eller liknande men det bästa kan vara att man provkör med en boll och smakar på den. mellan 8 – 10 bollar / falaflar brukar vara lagom att fritera åt gången.
Tips:
Jag brukar ställa fram en stor keramiktallrik på spisen eller i området intill och täcka med ett lager hushållspapper, det är där de nyfriterade bollarna ska ligga och vila och rinna av efter att de kokat i olja.

Fick godkänt av barnen
Våra barn tyckte att dessa falafflar var så otroligt himla goda ( det tyckte även Theres och jag) och krävde mer eller mindre att äta falafflar till middag även dagen efter och så blev det. Trots dessa två middag i rad och även 8 falafflar som hamnade i Theres matlåda, kunde jag frysa in 500 g färdig falafelsmet till framtiden. Hur det fungerar att tillaga den frysta smeten vet vi inte än.
På bilden närmast ovanför ser ni kikärtsskörden 2021. Det blev inte mycket att skryta med men det var kul att testa. Skulle jag odla kikärtor igen skulle jag satsa på att odla dem i 10 liters krukor i ett soligt växthus och inte som 2021 i odlingsbäddar utanför. Man lär sig hela tiden något nytt, både i köket och i odlingarna.
Flera friterade läckerheter: Vegetariska bollar och biffar
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Göra egen falafel med kikärtor, persilja, spiskummin och koriander”
Alltså älskar bara era recept och steg för steg och att ändå inte krångla till det.
Tack!
Mvh Madeleine HåkanssonTack 🙂
Lämna ett svar