Din varukorg är för närvarande tom!
Glögg på röda vinbär
Vi älskar glögg, ja hälften av familjen och särdeles den yngsta av oss, vår dotter Tora. Hon kan hälla i sig ett par rejäla muggar, gärna framför kökspannan i stugan innan läggdags. Eftersom det är hennes smaklökar som så innerligt begär glöggen vill jag göra den godaste tänkbara glöggen för henne. Därför är denna glögg baserad på hennes älsklingssaft, röda vinbärssaft. I det här fallet även förstärkt med aroniabär.
Jag tycker i princip om de flesta glöggvarianter men om det är något som glimmrar till lite extra på glögghimlen så är det när jag gjort så mycket som möjligt själv. Plockat vinbären, stått i köket och kokat mm. Det är som att det smakar mycket bättre när man har arbetat för det. Vill man göra den här glöggen lite mer vuxen, och det vill man ju ibland, går det alldeles utmärkt att spetsa den med någon slags starksprit. Personligen tycker jag att mörk rom är att föredra men ta det du har.
Den här glöggen har en svag citrusbeska som den fått av torkade pomeransskal samt en något diffus stjärnanisarom. Som med många av våra recept, lek med det, ta det du tycker verkar gott och använd vårt recept mer som en inspiration än något du följer till punkt och pricka.
Ingredienser:
1 dl koncentrerad vinbärssaft, eller någon annan saft.
2 dl vatten
2 kanelstänger
1 tsk kardemummafrön
2 runda stjärnanisar
1 pomeransskal
Ev lite honung
Kanske lite starksprit
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom den eventuella honungen och starkspriten i en kastrull. Koka upp och sätt därefter på lock och låt den stå i ca 15 minuter. Sila av kryddorna och hetta upp glöggen igen. Vill du ha kraftigare kryddsmak låter du den stå längre. Smaka av med ev honung och starksprit innan servering.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar