Glögg på röda vinbär

Vi älskar glögg, ja hälften av familjen och särdeles den yngsta av oss, vår dotter Tora. Hon kan hälla i sig ett par rejäla muggar, gärna framför kökspannan i stugan innan läggdags. Eftersom det är hennes smaklökar som så innerligt begär glöggen vill jag göra den godaste tänkbara glöggen för henne. Därför är denna glögg baserad på hennes älsklingssaft, röda vinbärssaft. I det här fallet även förstärkt med aroniabär.

Jag tycker i princip om de flesta glöggvarianter men om det är något som glimmrar till lite extra på glögghimlen så är det när jag gjort så mycket som möjligt själv. Plockat vinbären, stått i köket och kokat mm. Det är som att det smakar mycket bättre när man har arbetat för det. Vill man göra den här glöggen lite mer vuxen, och det vill man ju ibland,  går det alldeles utmärkt att spetsa den med någon slags starksprit. Personligen tycker jag att mörk rom är att föredra men ta det du har.

Den här glöggen har en svag citrusbeska som den fått av torkade pomeransskal samt en något diffus stjärnanisarom. Som med många av våra recept, lek med det, ta det du tycker verkar gott och använd vårt recept mer som en inspiration än något du följer till punkt och pricka.

Ingredienser:
1 dl koncentrerad vinbärssaft, eller någon annan saft.
2 dl vatten
2 kanelstänger
1 tsk kardemummafrön
2 runda stjärnanisar
1 pomeransskal
Ev lite honung
Kanske lite starksprit

Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom den eventuella honungen och starkspriten i en kastrull. Koka upp och sätt därefter på lock och låt den stå i ca 15 minuter. Sila av kryddorna och hetta upp glöggen igen. Vill du ha kraftigare kryddsmak låter du den stå längre.  Smaka av med ev honung och starksprit innan servering.

Lycka till!

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *