Din varukorg är för närvarande tom!
Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert
Jag brukar sätta hinkar över några av våra rabarberplantor varje vår. Det är nämligen första steget om man vill göra glasrabarber, en efterätt vi inte kan leva utan.
Det här är världens snabbaste efterrätt som hela familjen längtar efter när det börjar att våras. Genom att täcka befintliga rabarberplantor så att de inte får något solljus på sig blir stjälkarna alldeles ljusa och mjälla och bildar en sagolikt god ingrediens till ett mellanmål eller avslutning på en middag. Det sägs att oxalsyrehalten minskar när de får leva en tid under hinken där inget solljus kommer in, bara det är ju värt en del. Rabarberna på bilderna är frösådda plantor av sorten Glaskins ( tar 3 år att få fullstora plantor) men vi gör glasrabarber på alla orter vi har, vi har även Victoria och Barbro i våra odlingar.
Jag brukar leta efter de kraftigaste plantorna med mest skott på så att skörden ska bli så riklig som möjligt. Ibland gödselvattnar jag i samband med att jag placerar hinken över plantan men det är inget krav, bara som ett tack för hjälpen redan innan skörd. Hinkpåläggningen brukar göras någon gång under mars – april, men kan även fungera under i maj i de högre odlingszonerna. Är du osäker gör det ändå, plantorna bukar vara förlåtande om du skymmer dem även när de kommit upp en bit.
Vi har ganska många rabarberplantor så vi kan unna oss att göra glasrabarber av ett flertal plantor utan att för den sakens skull vara utan vanlig rabarber under försommaren. Vi låter plantorna ha hinkarna på sig så länge som möjligt innan vi skördar eftersom vi vill ha så stora och så mycket rabarber som möjligt. Vissa år har hinkarna liksom puttats upp av rabarberplantorna ( som ni kan se på bilden ovanför) och det brukar vara ett tydligt tecken på att det är dags att skörda.
Det är alltid lika spännande att lyfta på locket för att upptäcka de vackra bleka rabarberplantorna. Vi brukar skörda rabarberstjälkarna genom att dra stjälkarna uppåt, då brukar de lossna lätt. Men när det gäller glasrabarber brukar jag även använda kniv och skära av dem försiktigt, jag vill inte av misstag råka dra upp fler knoppar och hämma framtida skördar, vilket är lätt hänt gällande dessa späda glasrababerplantor.
Ett lagom knippe glasrabarber till fyra personer som är riktigt sugna. Det är liksom samma känsla som att skörda vårmusseroner eller de första kantarellerna när man kommer in med ett sådant här vackert knippe rabarber.
Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke
Ingredienser
- Ca 0,5 kg glasrabarber eller vanlig rabarber
- 3-4 dl havregryn
- 50 g smör ( ibland lite till)
- Några nypor salt
- 1 – 2 dl socker ( även mindre eller mer fungerar)
- Glass eller vaniljsås efter tycke och smak
Gör så här: Häll i nästan allt smör i en stekpanna och tillsätt havregryn och några nypor salt. Stek på hög till medelvärme så att havregrynen och smöret går in i varandra och att grynen får lite yta, häll då i 1 dl socker och rör runt så att sockret smälter och absorberas av grynen. När du anser att grynblandningen är klar häller du av grynen i en skål bredvid. Hacka rababerstjälkarna, bladen ska inte vara med, i 2 cm stora bitar. Lägg i det resterande smöret i den varma pannan samt rabarberbitarna och 1 dl socker.
Placera pannan på plattan igen och stek rabarberbitarna tills de börjar flyta ut och bilda vätska. Avbryt stekningen innan stjälkarna löst upp helt, det är gott när det finns lite tuggmotstånd och att allt inte blivit till sås. Socker kan överdoseras i detta recept ifall man tycker att det blir för surt eller helt uteslutas eller minskas om man tycker att det blir för sött.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert”
Jag brukar använda svarta sopsäckar för glasrabarber. Rymmer mer och hinkar har jag till annat…
Härligt och jag kan tänka mig att det får en lite mer spontan skräplook på ett intressant vis. / Johannes
Hej!
En liten fråga så jag inte gör bort mig och rabarberskörden. Är nybörjare på rabarberodling😀
Jag har två rabarberplantor. Om jag drar upp glasrabarber på båda plantorna, är det då kört med ”vanliga” rabarber resten av säsongen?Om du vattnar med guldvatten utspätt med 8 delar vatten är ingenting kört, gör så hela säsongen. Tänk så här, om du ska ta något behöver du också ge. / Johannes
Hur är det med blommorna? Ska de bort? Jag har just fått till det med glasrabarber i år. Ska skörda idag. Det är två stora blomknoppar oxå. Ta bort el ej?
Karin
[…] Lästips: Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert […]
Lämna ett svar