Din varukorg är för närvarande tom!
Furikake – den japanska kryddan med mystisk smak

För oss fanns det endast en anledning att odla växten Shiso även om vi drömt om torkade japanska plommon. Vi ville göra den extremt goda japanska kryddan furikake. Jag hade njutit av köpta varianter på både sushi och nudlar tidigare men nu var det dags att göra den alldeles själv.
Min furikake består av 4 ingredienser, rostat sesamfrö, fint havssalt, nori-sjögräs och den japanska bladmyntan Shiso, eller shiso Pernilla som den också kallas. Växten finns i två färger, i alla fall i sverige, grönt och violett. Eftersom jag har en fallenhet för färgsprakande växter blir det den lila jag allt som oftast odlar. Bladen smakar som en blandning av bränt bröd, curry, mynta och basilika.
Lästips för dig som är premiumläsare: Odla shiso (bladmynta) – från sådd till skörd
Ingredienser
- En näve torkade shisoblad.
- 1 – 2 dl sesamfrön som först rostas i stekpanna.
- 1 – 2 tsk fint havssalt
- 2 sushiark nori som smulas sönder i små bitar
Gör så här: Rosta noriarken snabbt i en stekpanna så att de blir så pass torra att de går att smula med handen, tar ett par sekunder. Smula sedan även de torkade shisobladen och blanda med de rostade sesamfröna och saltet. Fyll på flaska eller burk och förvara torrt.
Tips: Har du svårt för sjögräs kan du utesluta denna ingrediens. Furikakekryddan är god att panera tex tofu och liknande substanser med och går även att använda som bordskrydda på tex nudlar, ris och sushi. Testa nästa gång du gör sushimakirullar att lägga en sträng inne i rullen med kryddan eller att vända ena sidan av en färdig makibit i kryddblandningen. Bladen fungerar också som en spännande smakförhöjare i tex i en lyxig nudelsoppa och är supersnygg som garnering.
Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot, Sushi ”vegetarisk” göra själv, Snabbmarinerad morot till sushi
Våra senaste inlägg
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar