Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan

Fröknäcke av majsmjöl

Baka fröknäcke av majsmjöl är fiffigt. Då blir det glutenfritt. Just det här fröknäcket kunde vi baka av eget majsmjöl, egna semitorkade tomater och egna pumpakärnor.

  • 2 dl majsmjöl
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl finhackade semitorkade tomater
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl finriven parmesan
  • 1,5 dl kokat hett vatten
  • Salt
  • 1 tsk torkad oregano eller timjan

Gör så här: Sätt ugen på 150 grader. Blanda mjöl, frön och tomatbitarna i en bunke. Strö över parmesanosten jämnt. Tillsätt olja och vatten, salt och hälften av oreganon. Bland till en jämn smet/deg. Verkar den alldeles för smulig, tillsätt några droppar vatten eller olja. Vält ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå och kavla degen tunn så att den tänker så gott som hela plåten. Strö över salt och resten av oreganon. Grädda i mitten av ugnen. Efter ca 60 minuter är ditt fröknäcke färdigt att ta ut.

Knäck brödet i mindre bitar och ät som det är eller med något gott pålägg.

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

4 svar till ”Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan”

  1. Hej
    Vad använder du för att mala ner majskornen till mjöl?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi har en elektrisk kvarn. Tror vi köpte den på https://www.brodochkvarn.se/produkt-kategori/kvarnar/

  2. Låter gott. Kan man använda färska tomater tro? Hur mycket i så fall? /Marie

    1. Färska tomater innehåller mycket mer vätska än torkade så det blir troligen en viss skillnad. Det bästa är att prova sig fram. Man kan också utesluta tomaterna helt om man vill göra brödet men inte har torkade tomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *