Din varukorg är för närvarande tom!
Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan

Baka fröknäcke av majsmjöl är fiffigt. Då blir det glutenfritt. Just det här fröknäcket kunde vi baka av eget majsmjöl, egna semitorkade tomater och egna pumpakärnor.
- 2 dl majsmjöl
- 1,5 dl solrosfrön
- 0,5 dl hela linfrön
- 0,5 dl pumpafrön
- 0,5 dl finhackade semitorkade tomater
- 0,5 dl rapsolja
- 0,5 dl finriven parmesan
- 1,5 dl kokat hett vatten
- Salt
- 1 tsk torkad oregano eller timjan
Gör så här: Sätt ugen på 150 grader. Blanda mjöl, frön och tomatbitarna i en bunke. Strö över parmesanosten jämnt. Tillsätt olja och vatten, salt och hälften av oreganon. Bland till en jämn smet/deg. Verkar den alldeles för smulig, tillsätt några droppar vatten eller olja. Vält ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå och kavla degen tunn så att den tänker så gott som hela plåten. Strö över salt och resten av oreganon. Grädda i mitten av ugnen. Efter ca 60 minuter är ditt fröknäcke färdigt att ta ut.
Knäck brödet i mindre bitar och ät som det är eller med något gott pålägg.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan”
Hej
Vad använder du för att mala ner majskornen till mjöl?Vi har en elektrisk kvarn. Tror vi köpte den på https://www.brodochkvarn.se/produkt-kategori/kvarnar/
Låter gott. Kan man använda färska tomater tro? Hur mycket i så fall? /Marie
Färska tomater innehåller mycket mer vätska än torkade så det blir troligen en viss skillnad. Det bästa är att prova sig fram. Man kan också utesluta tomaterna helt om man vill göra brödet men inte har torkade tomater.
Lämna ett svar