Din varukorg är för närvarande tom!
Friterade rotsellerirötter – krispigt och läckert snacks

Har du testat att tillaga rotsellerirötter? De är fantastisk goda, minst lika goda som knölen. En del kokar dem men vi har testat att fritera dem knapriga i olja – supergott!
Vi bestämde oss häromdagen för att testa något vi varit sugna på länge, att fritera tunna rotsellerirötter. Innan den värsta kylan kom och när vi skördade de sista rotselleriknölarna samlade vi ihop alla små rötter. Det är ju som ett stort trassel under varje knöl så det blev en hel del vi fick ihop. Det mest arbetsamma är inte att samla ihop själva rötterna utan tvättningen av dem. All jord måste bort och eventuellt får man skära nya snygga snittytor också på tidigare ytor som blivit smutsiga.
Jag ägnade ett gäng minuter åt tvättningen och när jag ansåg att jag var klar torkade jag rötterna och lät dem även lufttorka. Sedan hällde jag i olja i en hög kastrull som jag hettade upp nästan på maxtemperaturen på spisen. Jag kör ofta på känn när jag friterar, helt utan att mäta, det ska vara lagom varmt. Jag har också ett lock framme samt en pulverbrandsläckare nära till hands ifall det skulle börja brinna.
När jag friterar
När jag friterar dukar jag också upp med ett fat med hushållspapper där det jag friterar får rinna av samt en hålslev. En hålslev är ett riktigt bra redskap till att sänka ner det som ska friteras i den heta oljan, men även att ta upp det som är färdigt. När jag ansåg att oljan var lagom het stjälpte jag försiktigt ner ett gäng rötter. Jag provsmakade på några efter en stund för att känna att de var knapriga. Det var de! Då tog jag upp alla och lät dem rinna av på fatet med hushållspapper. Därefter friterade jag ett gäng rötter åt gången och så höll jag på tills att alla rotsellerirötter var friterade och mellan varven pudrade jag salt över dem.
De knapriga rötterna serverades som tilltugg till hemgjord sushi härom kvällen. Vi enades i familjen om att det var något av det godaste vi ätit på länge, krispigt, saltigt och med smak av rotelleri. Friterade rotsellerirötter kan ätas som lyxigt snacks. Man kan också använda det som häftig topping på någon rätt.

En älskad gröda
Vill man odla egen rotselleri är det dags att så fröna i januari – februari under växtbelysning. Det tar en väldans lång tid från start till mål men resan är helt klart värd. Vårt rekord är att kunna skörda 8,3 kg rotselleri ur en endaste pallkrage, ca 9 st. Rotselleri är en näringsälskande grönsak vars största behov av näring är under augusti – september då dess tillväxtperiod är på topp. Att vattna med kraftigt gödselvatten ett par gånger i veckan under dessa månader är ett måste.
Trots denna långa resa och kanske omständiga behandling är denna gröda en väldigt kär gröda för oss och som ger oss mer än många andra grödor. Stjälkar och blad blir till otroligt uppskattade ingredienser i vårt örtsalt, själva knölen stekt som tillbehör eller i grytor och soppor, dess skal i vår egna buljong och friterade rotsellerirötter som snacks. Få grödor är så givmilda i allt de ger och rotselleri har en given plats i vår trädgård och i vårt kök.
Lästips: Rotselleri – från sådd till skörd och Glöm inte att gödselvattna rotsellerin, Rotselleripesto, Buljong – ta vara på ditt avfall
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar