Förbered pallkragen på hösten

Theres Lundén höstarbetar bland pallkragarna Farbror Grön
Theres höstfixar i pallkrageodlingen.

För att odlingen så här års ska se något sånär trevlig ut, brukar vi ”städa lite” i odlingen vart eftersom växterna helt ger upp. Att städa sin odling kan innebära att allt dött material fraktas till komposten. Men varför låta växtmaterialet gör den omvägen, när nedbrytningen kan ske direkt på plats? Theres Lundén klipper ner döda bonbönsstjälkar Farbror Grön

I går började vi med bondbönekragen där det bara fanns torrt rassel kvar som stod uppbundna mot stödpinnar. Växtstöden togs bort och vi drog upp bönplantorna med rötterna. Vi klippte bönstjälkarna i decimeter-långa bitar, som vi finfördelade ovanpå jorden. När alla stjälkar var nerklippta var jorden helt täkt
av småbitar. I zucchini- och gurkodlingen gjorde vi på samma sätt. Allt döende växtmaterial spreds över jorden för att lättare kunna återgå och ge tillbaka näring till jorden.

Tanken är att dessa pallkragar redan nu i höst ska få ett rejält tillskott av organiskt material och under hösten påbörja nedbrytnings-processen och med tiden ge jorden en bra struktur och värdefullt näringstillskott. För att påskynda komposteringen krävs att befintlig jord och organiskt material blandas så att maskar och andra nedbrytare snabbt hittar maten. I och med vårt höststädade förbereds alltså samtidigt pallkragar och grönsaksland inför nästa odlingssäsong.

Två pallkragar är nu iordningsställda och allt eftersom kommer fler och fler pallkragar bli tomma och prepareras med organiskt material. I vissa kragar kommer vi låta plantor leva vidare för att kunna ge oss skörd under ännu ett år, gå upp iblom och ge oss frön eller lagras för att kunna skördas senare i höst och vinter. Dessa kragar får sin dos av kompost på andra sätt och vid andra tidpunkter.

Har man ingen odling igång alls men funderar på att dra igång nästa vår, kan det vara en god idé att starta redan nu på hösten. Fördelen med att starta på höstkanten är att man direkt får kompostjord i sin odling. Det som behövs är antingen en början till ett friland eller en dubbel pallkrage. Ska du anlägga odlingen direkt mot en gräsmatta gör du klokt i att täcka ytan med wellpapp eller tidningar. Därefter öser du på med allt organiskt material du kan hitta. Det kan vara trädgårdsrens, hopkrattade löv och fallfrukt.  När våren är här och sådd eller plantering ska ske är det bara att blanda i jord och gödsel i din komposthög och sätta igång.

Theres Lundén

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

19 svar till ”Förbered pallkragen på hösten”

 1. Hej! Vi har en pallkrage med lite diverse i, ska dock plantera vitlök på en del. Kan man klippa ned resterna av det andra och lägga på den andra delen då? Om man ej får tag i gräsklipp eller halm (bor i lgh), finns det nåt annat man kan använda sig av?
  Vänliga hälsningar, Elenor

  1. Allt organiskt material fungerar, kompost, löv, hö mm. lycka till

   1. Profilbild för Ulrika Aronsson
    Ulrika Aronsson

    I fjol gjorde jag liknande. Tömde även hinkarna med överbliven tomatjord och gurkjord i pallkragarna. Vet inte om jag vågar i år efter att ha haft spinn på gurkorna och viss röta på en del tomater pga fukten.

    Vågar man återanvända av den jorden eller nöja mig med löv, gräsklipp mm? Hej

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Vi återanvänder all sådan jord, spinn brukar inte överleva utomhus.

 2. Jag har också klippt ner bondbönorna men lät själva roten vara kvar i jorden för att bättre tillvarata kvävet som sitter på rottrådarna – har för mig att Skillnadens Trädgård gav det tipset, men nu blir jag förvirrad…

 3. Undrar lite över bokashi. Det kan man väl lägga ut i pallkragarna nu med eller ?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Absolut men ibland kan grävlingarna tycka om att äta upp det, så lägg i et så sent du bara kan.

 4. Profilbild för Lina Skogsberg
  Lina Skogsberg

  Om man har problem med mördarsniglar i trädgården som nu skådats i diverse lövhögar, finns risk att ägg följer med om man skulle lägga hopkrattade löv i pallkragarna? Överlever de vintern mån tro?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vi har hittat snigelägg i komposten som överlevt vintern där. Så visst finns det risk att de följer med lövhögarna.

 5. Det står ofta att man skulle använda gräsklipp. I min gräsmatta finns massor med ogräs som t.ex. kirskål, åkerfräken, kvickrot, fibla m.m. Kan man använda sånt klipp också?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det går bra, men du ska helst plocka dessa innan fröna har mognat ;).

   / Johannes

 6. Profilbild för Ingrid Fransson
  Ingrid Fransson

  Hur gör man med blad som är angripna av mjöldagg? Soptunnan eller ner i pallkragarna?

  1. Vi brukar slänga mjöldaggsangripet växtmaterial på komposten. Det brukar inte vara någon fara. Så det borde gå att hiva ner eländet även i en pallkrage. Men kanske bäst att gräva ner det en bit.

 7. Profilbild för Christina Fürst
  Christina Fürst

  Vore det inte en idé att täcka över ”No-dig landen”med svart odlingsduk om vintern? Den släpper igenom vatten, värmer upp utan att ge ljus?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag vet inte det men det kanske vore kul att experimentera med någon gång. Har du testat?
   Johannes

 8. Profilbild för Linda Bergman
  Linda Bergman

  Hej!
  Mina pallkragar har väldigt luftig jord och har svårt att behålla fukten. Hur får man en mer fuktbeständig jord?
  Med vänlig hälsning, Linda

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej, det bästa vi stött på är att tillsätta biokol och det fungerar ypperligt till jordar som man vill ska behålla fukten. Här kommer några länkar: https://farbrorgron.se/biokol-vad-ar-det/. https://farbrorgron.se/gora-bioko/. https://farbrorgron.se/gora-eget-biokol-och-gradda-pizza/

   Lycka till / Johannes

 9. Kan man även klippa ner tomatplantor eller potatisblast direkt i odlingslådan? Man ska ju plantera något annat där nästa år. Om allt ser friskt ut och bara höstvisset

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Absolut, så gör vi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *