Din varukorg är för närvarande tom!
Februarisådderna – vi sår grönsakerna kallt

Äntligen är det dags för vårbruket vi så länge väntat på, februarisådderna! Inte nog med att man får fantastiska plantor som är kompakta och är härdiga när man odlar kallt, man flyttar även fram våren minst två månader.
Sedan begynnelsen i mitt, Johannes, odlande har jag odlat kallt och när man väl slagit in på den stigen finns det ingen väg tillbaka. Adjö till gängliga plantor och att avhärda. De här växterna är födda in i skandinaviskt klimat och klarar mer än vad man kan tro. I samarbete med Impecta Fröhandel berättar vi i den här artikeln om att kallså grönsaker i februari och mars, och om några favoriter i Impectas sortiment som vi gärna odlar.
Här kan ni läsa mer: Farbror Gröns val av fröer hos Impecta Fröhandel.


Vårbruket startar
Det är i slutet av februari det händer hos oss, då åker de flesta grönsaksfrön ner i krukor och byttor och ställs i växthuset. Dels sår vi våra säkra kort som vi sått under många år så som perenna lökar, sallat, olika kål, dill och rucola, och dels prövar vi nya sorters grönsaker och hoppas på det bästa. De flesta frön som åker i jorden under februari och mars är grönsaker som vi senare, efter en eller två omplanteringar, planterar ut i våra pallkragar, på friland och ibland i backar och större behållare.
Läs om hur vi odlar i backar: Odla kallt – vinterså spenat i back, Odla kallt – vinterså dill i back, Odla kallt – vinterså mini pak choi i back
Det är flera detaljer med kallsådd som gör att tekniken är så fenomenal. Dels är det kombinationen av ett varmare klimat på dagarna när solen tittar fram och riktigt kalla nätter. Denna dynamik av varmt och kallt gör att växterna blir riktigt kompakta, de ränner inte iväg i höjden. Men att inga skadedjur har vaknat gör också sitt då dessa växter slipper både jordloppor, kålfjärilar och kålmalar. Våra vintersådda grönsaksplantor är de vackraste och tåligaste plantor man kan tänka sig!

En hel palett att måla med
En aspekt med att så kallt är att man får väldigt många fina plantor, fler än vad man kan ana till en början. Det beror på att de flesta odlare är relativt måttlösa med att så alldeles för många frön i kombination med att väldigt många frön gror och utvecklas till kompakta och vackra plantor när de sås kallt. Helt plötsligt står man där med ett överflöd av växter och hela världen där ute väntar på att ta emot dem. Sånt gillar vi, att ha ett överflöd av växter. Då kan vi strössla dem i våra odlingar och kombinera dem som vi vill, sätta dem tätt och skapa formationer osv. Raka rader och trista växtföljdsregler är ingenting för oss. Det är vi som bestämmer i vår odling och passar det inte växterna så hamnar de på komposten, vilket väldigt sällan sker.
Läs gärna : Odla kallt – den enkla vägen till odlandet , Odla kallt – det är så vi odlar och Varför förkultivera?



För dig som är ny med att odla kallt
För dig som är ny med att odla kallt, och kanske är lite ovan och rent utav orolig över denna teknik, kommer här ett förslag: testa att så 3 till 4 sorters grönsaksfrön i en kruka med planteringsjord varje vecka från och med nu och fram till mitten av april. Har du växthus ställer du krukorna där, har du inte ett växthus ställer du sådderna på det mest gynnsamma stället. Det kan vara i en pallkrage i lä eller vid en solig södervägg.
Se till att vattna regelbundet så att sådderna inte torkar ut. En god idé är att ställa dem i ett odlingstråg och se till att det finns vatten i tråget. Ta för vana att titta till sådderna och fotografera när fröna kommer upp så att du får bilder med datum som du kan gå tillbaka till under nästa säsong och minnas och dra slutsatser av.











Alla grönsaker ovanför har såtts kallt.
Grönsaker att så kallt
I vår bok Odla kallt och i vår senaste bok Serieodla har vi listat alla kalla sådder vi gör under hela året. Från perennerna i januari till höstsådderna som görs innan tjälen lägger sitt lock på jorden. Grönsakerna som sås från och med mitten av februari kan även sås under hela våren. Så skulle du springa på det här inlägget i mars och april är det inga problem, det är bara att du sätter igång att så dina frön när du känner för det, oftast är det inte för sent.
Nedanför listar vi några favoritsorter i Impecta Fröhandels sortiment som vi odlar kallt.
- Den röda spetskålen Kalibos
- Broccolisorterna Limba och Ramoso Calabrese
- Piplök
- Bindsallaten Little Gem
- Gräslöken Nelly
- Bladpersiljan Laura
- Rabarbern Lider
- Savoykålen Vertus 2
- Vitkålen Brunswijker
- Dillen Bouquet
- Pak Choi F1 ’Joi Choi
Den här artikeln gör vi i samarbete med Impecta Fröhandel, ett fröföretag vars frön vi använt under 30 års tid. Här kan ni läsa mer: Farbror Gröns val av fröer hos Impecta Fröhandel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Februarisådderna – vi sår grönsakerna kallt”
Jajemänsan, nu är det dax. Har 3 härliga dagar dedicerade för kallsådderna. Underbart!
Lämna ett svar