I veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust.
Ingredienser till en stor burk
- 1 dl sötmandel
- 1 dl hasselnötter
- 4 dl havregryn
- 1,5 dl äppelmust
- 1/4 dl honung
- 1/4 dl kokosolja
- 1 dl frysta eller färska blåbär
- 1 dl solroskärnor
- 1/2 dl linfrön (hela)
- 1/2 dl kokosflingor
- Lite salt
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka sötmandeln och hasselnötterna och blanda med havregryn skål. Lägg i blåbären och strö över lite salt. Vispa ihop äppelmust, honung och olja i en separat skål. Om kokosoljan är fast, kan man värma den tillsammans med honungen och äppelmusten. Det viktiga är att det blir hyfsat homogent. Häll mustblandningen över havregrynsblandningen och blanda väl. Fördela den smuliga röran jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Låt det vara en del klumpar, det blir godast så. Sätt in plåten i mitten av ugnen.
Efter ca 30-40 minuter kan man sänka värmen till 150 grader. När havregrynsklumparna stelnat kan man stänga av ugnen helt, men låta allt vara kvar i ugnen och eftertorka medan värmen svalnar i ugnen. När havregrynsklumparna svalnat blandar man dem med linfrön, solrosfrön och kokosflingorna. Förvara granolan i en behållare med lock, gärna en glasburk. Avvakta med att sätta på locket ifall du inte är helt säker på att granolan är helt torr.
Fler frukostrecept: Scones och timjante, Kalljästa tomatbröd, Banan – och blåbärssmothie, Egen granola med smak av äpplen och kanel
Theres Lundén
Lämna ett svar