Din varukorg är för närvarande tom!
En morgon i stugan

Lördagmornarna är lite småkyliga i stugan vid skogsträdgården så här års. Vad passar då bättre att starta dagen med kalljästa bröd samtidigt som kökspannan ökar i temperatur och sprider värme och ljuvliga dofter. Doften av nybakt bröd, kaffe och lite vedrök från pannan är ljuvlig.
Theres slängde ihop en kalljäst deg igår eftermiddag som vi tog med till stugan. Jag gick upp allra först och tände i pannan och stjälpte ut degen på ett mjölat bakbord. På med ugnen på 250 grader och 15 minuter senare små läckra mästerverk! Jag smög fram till barnen där de sov i soffan i vardagsrummet och öppnade ett bröd precis vid deras ansikten så att deras första medvetna andetag skulle bli en försmak om något underbart som komma skall.
Vill du testa våra kalljästa bröd: Kalljästa bröd med mjöl från Warbro kvarn



Medan bröden svalnar
Det blev även en hundpromenad i vårt frusna land, – 5 ( ja jag vet att det alltid är någon som har det kallare) när bröden låg och svalnade och jag klev ut på ett hygge. Det där är dubbelt för mig, jag vill att skogarna ska vara kavar för skogarna och djurens skull (även min), men tycker samtidigt att det är spännande med nya ytor. Av alla de 13 skogar som avverkats härikring stugan de senaste 45 åren har jag minnen av dem alla, jag kan blunda och transformera mig dit igen till olika favoritplatser. Men det är också fint att se när naturen återerövrar den kala marken med digitalis, hallon och björk.


Minns att det INTE är hur man har det utan hur man tar det som är själva grejen, gör ett KASAM test och se vem du är. Googla så hittar du test på nätet? KASAM mäter känsla av sammanhang, i vilken utsträckning man har en känsla av tillit till sin egna förmåga att möta motgångar. En del föds med en sådan känsla, andra brottas varje dag med att bara få ett sniff av den. Memento mori = minns att du är dödlig, klockan tickar på…….
Läs tips: När skogen försvinner, Det är i vardagen vi lever våra liv, Kris- vår livstil är det en parantes?
Lyssnartips: Kommer du ihåg
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”En morgon i stugan”
Låter som en härlig lördagsmorgon
Jag ska prova receptet i veckan 😍Den var toppen 🙂 Tack
Lämna ett svar