Egna frön är framtidens mat

Funkia, primula vialii, Bondbönan Arne, Epazote ( citronmålla), rotselleri, alpin klematis, Dansk körvel och krollilja.

Att odla för att kunna skörda egna frön, är som att odla framtidens mat. Genom att låta sina växter gå upp i blom och utveckla fröställningar till kommande odlingar, blir det en form av framtidsinvestering. Ett flertal frön håller sig i flera år och kommer kunna ge oss grönsaker många år framöver. Här kommer några tips vad gäller just att ta egna frön.

Frön tas första eller andra året

Man kan göra det ganska enkelt för sig om man vill lyckas med att odla egna frön utan att kasta sig in i böcker om fröodlingskunskap. Så här ligger det till: En del växter ger frön redan första året man odlar dem så som rucola, dill, majs, ringblommor mm, dessa växter ger frön innan hösten går över i vinter. Fröna plockas och torkas och förvaras torrt till kommande odlingssäsonger. Andra växter såsom grönkål, rödbetor, morötter, rotselleri, broccoli och olika huvudkålsorter, ger frön först andra året. Låter man dessa växter stå kvar i odlingarna till år två, antingen som de är eller som för många kålväxter, att du skördar dem men lämnar kvar roten i jorden, kan de gå upp i frö året därpå.

Digitalis obscura, pastellakleja, jättedaggkåpa och rabarbern Victoria
 Tre korta grundregler

Man behöver tänka lite olika beroende på vilken slags växt man ska odla. Här är några grundregler jag följer när jag vill ha frö till samma sorts växt som jag odlar.

1. Odla sortäkta grönsaker, alltså inte F1 eller F2 hybrider. De är hybridkorsningar och ger inte frön med exat samma anlag till den växt man odlar. Det behöver verkligen inte vara fel att odla hybrider, men fröna från dem blir aldrig bra.

2. Odla bara en slags växt från respektive art. Då slipper man fundera på om växten man odlar är självpollinerande eller kan korspollineras.

3. Ha gärna flera plantor från samma sort. Vissa växters frön kan bli sämre om det inte finns en tillräcklig stor mångfald som tex majs som blir bäst om man har många plantor. Då förs en mångfald av just denna sort vidare, en mångfald som behövs för att sorten inte ska bli inavlad och sämre med åren.

Risk för korspollinering

Om man odlar flera olika sorter av samma växt  eller växter som är släkt med varandra tex rödbeta och mangold, finns det risk att de korspollineras. Resultatet av det blir att fröna då blir blandningar av de sorter som korsat sig. Fröna som bildas blir inte sortäkta och kan ha andra egenskaper än man förväntar sig. Eftersom vi har flera olika odlingar kan vi vissa år välja att odla fram frön till en särskild sort genom att bara odla den vid en odling.

Om du inte är så noga med att hålla sorterna ”äkta” och mer är av den åsikten att det skulle vara kul att odla egna frön oavsett om det är äkta eller oäkta frön så ska du strunta i det här och istället bara köra på, men bara så att du vet att det kan bli problem om du förväntar dig att få samma slags plantor som de du odlade.

Det här med att fröodlandet skiljer sig beroende på vilken växt man odlar och att det är mycket att tänka på kan väcka motstånd och en känsla av svårighet. Det är helt klart ytterligare en tröskel att kliva över när man börjar odla sitt eget utsäde. När man klivit över denna tröskel finns det oftast ingen återvändo. Vill du läsa lite mer så hittade jag en bra post på alternativ.nu om frön.

Förvaring av frön
Vissa påstår att frön ska förvaras kallt andra torrt. Våra fröer hamnar oftast först i papperspåsar, där ligger de med hela fröställningar och allt, helt osorterat. När de har torkat och jag har tid sker sorterandet. Det kan ta upp emot månader vissa år, men det gör ingeting. Fröna lägger jag sedan i mindre platta papperspåsar och förvarar i rumstemperatur. Oftast i någon korg eller låda.
Dessa växter tar vi eget utsäde ifrån:

Dansk körvel, Spansk körvel, rotselleri, majs, Sibirisk bladkål, portlak, piplök, gräslök, chili, tomat, vintersallat, dill, rucola, epazote, shingiku, ringblomma, zinnia vissa år, primula, echinacea ( röd solhatt), funkia, vattenkrasse, Grekisk krasse, digitalis, vallmo, daggkåpa, rabarber, störbönor, bondbönor, klematis och en hel nya sorters frön kommande odlingssäsong.

Som sagt, man behöver inte följa massa regler eller läsa på för att ta sina egna frön. Man kan bara helt enkelt testa sig fram. Men vill man utveckla sitt fröodlande mer rekommenderar jag att du läser på mer om fröodling och går med i antingen föreningen sesam som sysslar med grönsaksfrön av gamla växter  eller sällskapet trädgårdsamatörerna där fokus ligger på blommor och perenner.

Lycka till!

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Egna frön är framtidens mat”

  1. Hej Johannes!

    Jag har i år sått olika slags paprikor och den ena sorten blev knarriga små bulor. (Lipstick)
    De andra två blev bra. Den ena är Marconi.

    Tänkte ta frön från 2 av dessa, men blev lite fundersam på om de kanske inte är så bra. Om de kanske har korspollinerat sig när de stått bredvid varandra.
    En chiliplanta va också i närheten.

    Vet du om paprikor korspollinerar sig?

    Vad brukar du göra med mängder av paprika? Frysa in råa?

    Många Hälsningar
    Helene i Eskilstuna

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja det kan hända. Man kan ju steka dem och ha fryst paprikahack i frysen men det vi gillar mest att göra är att syra chilin och paprikan. Recept: https://farbrorgron.se/syra-chili/ https://farbrorgron.se/tacosas/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *