Din varukorg är för närvarande tom!
Egen granola med smak av äpplen och kanel

Att göra sin egen granola brukar bli väldigt gott. Denna variant är smaksatt med äppeljuice och kanel och dessutom finns egentorkade äppelbitar i.
Ingredienser till en stor burk
- 1 dl sötmandel
- 4 dl havregryn
- 1 msk malen kanel
- 1 dl konc äppeljuice (man kan ta 3 dl vanlig äppeljuice och reducera den till 1 dl)
- 1/4 dl honung
- 1/4 dl olja
- 1-1,5 dl torkade äppelbitar
- 1/2 -1 dl solroskärnor
- 1/2 dl linfrön (hela)
Gör så här:
Torka äppelbitarna: Skär 4-5 äpplen i mindre bitar, ca 0,5 cm tjocka. Lägg äppelbitarna jämnt fördelade på en plåt och låt torka i mitten av ugnen i ca 75 grader, i flera timmar. Vänd på äppelbitarna då och då och håll ugnsluckan lite på glänt. När de verkar hårda kan man låta dem svalna och eftertorka i rumstemperatur någon dag.
Granola: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka sötmandeln och blanda med havregryn och kanel i en skål. Vispa ihop äppeljuice, honung och olja i en separat skål. Häll juiceblandningen över havregrynsblandningen och blanda väl. Fördela den smuliga röran jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Låt det vara en del klumpar. Sätt in plåten i mitten av ugnen. Efter ca 30-40 minuter brukar det vara klart. Håll lite koll och känn efter så havregrynsglumparna stelnat innan plåten tas ut. När havregrynsklumparna svalnat blandar man dem med linfrön, solrosfrön och äppelbitarna. Förvara granolan i en behållare med lock, gärna en glasburk. Avvakta med att sätta på locket ifall du inte är helt säker på att granolan är helt torr.
Theres Lundén
Fler frukostrecept: Scones och timjante, Kalljästa tomatbröd, Banan – och blåbärssmothie
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Egen granola med smak av äpplen och kanel”
[…] Fler frukostrecept: Scones och timjante, Kalljästa tomatbröd, Banan – och blåbärssmothie, Egen granola med smak av äpplen och kanel […]
Lämna ett svar