Tack vare att vi gör egen äppelcidervinäger har vi inte behövt köpa någon de senaste 12 åren. Det är ganska enkelt att göra äppelcidervinäger. Men det kräver tålamod, att man gillar att arbeta i sitt kök och har platser där denna härliga dryck kan födas och mogna fram.
Jag, Johannes, är uppvuxen med äppelcidervinäger. Jag fick den varm med honung och vatten i nappflaska som spädbarn och iskall med vatten som måltidsryck senare i livet. Det sägs även att jag själv är en produkt av äppelcidervinäger, eller i alla fall att den spelade en väsentlig roll för mina föräldrars fertilitet. De hade snubblat på boken ”Vägen till hälsa genom honung och äppelcidervinäger” av Jarvis, DeForest Clinton och när de började konsumera äppelcidervinäger damp jag ner som ett brev på posten.
Fortfarande idag nyttjar jag äppelcidervinäger på samma sätt ( fast numera i en tekopp), med varmt vatten och honung , speciellt vid förkylningar. Jag dricker även den gärna tillsammans med iskallt vatten och i alla maträtter där vi vill ha in syra använder jag den.
Ett varningens ord! Att göra egen äppelcidervinäger är inte en snabb process så för dig som är otålig kan denna tillverkning bli ganska enerverande såvida den inte ger dig det där lugnet och tålamodet du så länge varit ute efter att äga.
Ett axplock på recept där vi använder äppelcidervinäger:
Kålsallad med rostade frön och rucola
Potatissallad – på 5 olika vis
Man kan göra på två sätt
Det finns två vägar till egen äppelcidervinäger, den ena ”mustmetoden” är lite mer kostsam då man antingen behöver egen utrustning för att pressa ur musten eller uppsöka ett musteri. Den andra metoden, ”klyftmetoden” är på sätt och vis enklare och billigare. Man behöver varken uppsöka ett musteri eller ha någon särskild utrustning. Istället skär man äpplena i mindre bitar, tillsätter vatten och socker och låter musten laka ur under jäsningen. Personligen har vi ingen favoritmetod. Resultatet blir lika bra oavsett vilken metod man använder, processen är liksom densamma. Äpplen jäses till ”cider”, som senare via vinägermammor, bearbetas till alkohol vilket därefter omvandlats till ättikssprit = vinäger
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar