Din varukorg är för närvarande tom!
Direktså – den minst arbetsamma vägen till skörd

En hel del växter kan och bör man direktså, gäller även för oss som har en förkärlek för att förkultivera. Går det väl vid direktsådd är det helt klart den kortaste och minst arbetsamma vägen från frö till skörd. Det här inlägget görs tillsammans med Impecta Fröhandel. Fram till den 2 juni köper du tre fröpåsar men betalar bara för två gällande utvalda grönsaksfrön för direktsådd.
Beroende på vad, var och när man odlar kan man tänka olika kring vad som behöver starta i krukor inomhus eller i växthus och vilka växter som kan och bör direktsås. Ju länge söderut en gröda kommer ifrån, ekvatorn och trakterna kring denna, desto mer värme, pyssel och tid brukar de behöva. Även om man faktiskt kan utmana en hel del växter med att direktså dem, ja många gånger vildsår växter sig själva. I och kring våra odlingar händer det ideligen, trädgårdskomposten är ett särdeles bra ställe för vildsådda växter. Vi har hittat både det ena och det andra där.
Direktsådd
Att så direkt handlar om att man sår frön direkt på den plats där de sedan ska växa och ge skörd. Först ser man till att den plats där man ska så fröna är skapligt ogräsfri samt gödslad, ca 1,5 – 3kg naturgödsel eller enligt resp rekommendationer på förpackningen om du använder köpgödsel.
Nästa steg är att bestämma sig för om man ska så i rader eller lite här och där. Att så i rader gör det lite enklare att hålla reda på var man har sått fröna, speciellt om man inte riktigt kan se skillnad på den gröda man odlar och alla olika ogräs som kan uppkomma. Att så i rader är väldigt vanligt när man odlar rotfrukter, dill, sallat och persilja mm. Men att så lite här och där tycker jag personligen gör odlingen lite mer vild, spännande och levande.
Då kan man samodla några grödor här och där och skapa vackra grönsaksodlingar som inte är lika stela som när man odlar i raka rader. Men att kombinera båda sätten brukar bli allra bäst. Både dill, gräslök, persilja sås gärna i tuvor/grupper då de ger mest skörd på det sättet samt stödjer varandra i sitt växande. Mellan 10 – 40 frön petar jag ner av dessa grönsaker lite här och där på områden av en snusdosas storlek.
Just i år verkar den riktigt stora utmaningen vara att hitta en lucka i allt regnande när man ska direktså, så att man inte blir helt dyngsur. För fröna som hamnar i jorden är det mer eller mindre en idealisk vår. Sällan har jag kunnat delegera vattningen till vädrets makter, men i år fungerar det.
Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.
Läs gärna : Grönsaker för direktsådd och Odla grönsaker på friland. Fram till den 2 juni, när du köper tre påsar frön, gällande särskilt utvalda frön för direktsådd, får du den tredje påsen gratis.

De vanligaste växterna att direktså
I början av mitt odlande direkstsådde jag i princip allt, det är den gängse metoden. Ja vissa växter gick ju bort direkt, växter som paprika, chili och tomat som tar lång tid på sig från sådd till skörd. Men de allra flesta växter sådde jag direkt och gör så fortfarande. Direktsådder sker i våra odlingar ända från kallaste januari till blöta november och under alla månader där emellan.
Spenat, morötter, svartrötter, haverot, dill, palsternacka och persilja kan man så mitt i vintern så att de ligger i dvala till dess att våren väcker fröna med sina regnskurar och milda väder. Man kan i princip direktså varje månad på året bara man vet vad man ska direktså och varför, just nu denna tid på året fungerar det att så det mesta av dessa direkt. Vi odlar i två trädgårdar, i både odlingszon 2 och 3. Vi direktsår frön av morot, palsternacka, olika betor, sallat, dill, persilja, majrova, ärtor, bönor, solrosor, ringblommor, kålrot, rädisa, majrova, gräslök, mangold, rättika mm.
Man kan göra på två sätt samtidigt
Ofta direktsår och förkultiverar jag samma slags grönsaker, gärna att försådden startar i kallväxthuset. Då får jag olika utvecklingstider på grönsakerna och skulle något tråkigt hända, tex en mördarsnigel attack eller kraftigt skyfall på en odlingsplats har jag en backup med reservplantor på ett annat ställe. Rotfrukter som växer nedåt bör dock bara direktsås, tex morötter, palsternacka, svartrot och haverrot, då omplanteringar av dessa mer eller mindre alltid skadar dess rottrådar vilket resulterar i missbildade rötter.
Läs gärna: Rotfrukter som växer nedåt och uppåt,Vinterså spenat, sommarså dill, höstså på vintern
Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet.
Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.
Läs gärna : Grönsaker för direktsådd och Odla grönsaker på friland. Fram till den 2 juni, när du köper tre påsar frön gällande särskilt utvalda frön för direktsådd, får du den tredje påsen gratis.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar