Din varukorg är för närvarande tom!
Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?

Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt behov: något fett, salt, knaprigt, mjukt, kryddigt och väldoftande. Oavsett variant levererar pizzan precis det vi längtar efter.
Den allra första pizzan som serverades i Sverige serverades faktiskt i Västerås (vår hemstad) 1947 på Restaurang Sjöhagen. Att det blev Västerås som fick se den första pizzan beror på arbetskraftinvandringen från Italien till ASEA, nuvarande ABB.









Vi älskar pizza
Det finns gott om intressanta degrecept, både på nätet och ute på restauranger. Vi påstår inte att våra egna är de allra bästa, men oftast är vi faktiskt riktigt nöjda. När vi däremot vill äta riktigt bra napolitansk pizza, beger vi oss gärna till två favoriter: Pizzeria Femhundra Grader i Hälleforsnäs och DOC Sundsvall. Enligt oss är det de två bästa pizzarestaurangerna vi har besökt. Båda är värda en lång omväg.


Degen – grunden till en riktigt bra pizza
Temperatur i all ära, men det viktigaste för en riktigt bra pizza är ändå degen. För att uppnå detta gäller det att knåda den ordentligt så att glutenet utvecklas och degen blir seg och smidig. Dessutom, när det kommer till mjölet, är det bäst att välja ett finmalt och proteinrikt mjöl, som till exempel olika typer av 00-mjöl, vetemjöl special eller, som vi testade, siktat dinkelmjöl.
Ingredienser till pizzadeg (räcker till 8 små eller 4 stora pizzor)
- 50 g jäst
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- ½ dl olivolja
- 3 dl vatten
- 7–9 dl mjöl (00-mjöl, vetemjöl special eller siktat dinkelmjöl)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på max, nästan 300 grader hos oss.
- Smula jästen i en bunke.
- Värm vattnet till fingervarmt, cirka 35–37 grader, och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt socker, salt och olivolja.
- Häll i mjölet och arbeta degen tills den är fast och fin, antingen för hand eller i degmaskin.
- Låt degen jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna längre – vi brukar jäsa i 45 minuter.




Utkavling – eller snarare, uttryckning
När degen har jäst klart delar vi upp den i så många bitar vi vill ha, 4, 6 eller 8 stycken beroende på vilken storlek vi vill ha på pizzorna. För att få till en snygg, traditionell pizzabotten med den karakteristiska kanten är det viktigt att inte använda kavel. Tryck istället ut degen med fingertopparna. Börja sedan i mitten av degklumpen och arbeta dig utåt mot kanterna, samtidigt som du snurrar bottnen för att forma en jämn cirkel. Tänk att kanten bör vara ungefär en centimeter tjock.
Poängen är att trycka ut all luft mot kanten medan resten av pizzan ska vara så tunn som möjligt. När du är nöjd med storleken är det dags att lägga på tomatsås, ost och fyllning.Att baka flera mindre pizzor passar oss perfekt – vi älskar att kunna njuta av flera olika smaker på en och samma gång, men i lagom stora, avgränsade portioner.



Såsen – den viktiga grunden
Medan degen jäser passar vi på att förbereda fyllningarna, och framför allt: tomatsåsen. En klassisk tomatsås är svårslagen, det är helt enkelt pizzans hjärta.På senare år har dock pizza bianco, alltså vit pizza, blivit allt mer populär. Då byter man ut tomatsåsen mot exempelvis en krämig bas av crème fraîche och riven ost. Ett bra förhållande är 0,75 dl crème fraîche och cirka 2 msk riven ost, gärna en lagrad sort. Krydda med lite salt och peppar.
Den vita såsen passar extra bra till mildare och sötare pizzor, som till exempel med päron, timjan och valnötter. Den är också perfekt som bas på pizzor där man lägger på topping efter gräddning, som exempelvis rödlök och tångrom, det vill säga ingredienser som inte mår så bra av att gräddas.Man kan också vidareutveckla den vita såsen, som vi gjort på vår rödbetspizza, genom att blanda i lite pesto, det ger en extra smakdimension och variation.
Vår tomatsås
Räcker till cirka fyra mellanstora pizzor
- 1 burk krossade tomater (gärna av märket Mutti) eller 400 g hemkokta tomater
- 1–2 msk tomatpuré
- ett par teskedar olivolja
- 1–2 vitlöksklyftor, pressade
- salt efter smak
- ca 0,5–1 dl vatten (justera beroende på koktid och konsistens)
- eventuellt 1 tsk torkad oregano
Gör så här:
Häll alla ingredienser i en kastrull, börja med den mindre mängden vatten. Rör om och koka upp. Sänk sedan värmen och låt såsen småputtra i 15–25 minuter med locket på glänt. Späd med mer vatten vid behov om såsen blir för tjock eller riskerar att brännas vid.
Läs mer om tomatsås: Tomatsås- vårt grundrecept, Konservera krossade tomater i konserveringsburkar, Frysa in färska krossade tomater,








En fest för smaklökarna
När tomatsåsen är kokad, ostblandningen blandad och alla ingredienser framplockade och förberedda, då är det dags att fylla pizzorna med pålägg. Här är några av våra favoriter:
- Margherita
Tomatsås, några tunna skivor mozzarella. Strö över smulad, torkad oregano efter gräddning. - Vegetarisk pizza
Tomatsås, tunt skivad mozzarella, färska champinjoner, kronärtskocka, lök och svarta oliver. Toppa med ruccola och hyvlad parmesan efter gräddningen. - Rödbetspizzan
Ostblandning blandad med rikligt med pesto. Lägg på tunt skivade färska rödbetor (du kan även förkoka dem i någon minut för mjukare konsistens). Toppa med några extra pestoklickar efter gräddning. - Kronärtskockspizza
Tomatsås, tunna skivor mozzarella, klyftade inlagda kronärtskockshjärtan, färska champinjoner, oliver och rödlöksringar. Ruccola på toppen efter gräddning. - Päronpizza
Ostblandning, tunna skivor päron, valnötter (lägg gärna på dem efter halva gräddningstiden så att de inte bränns) och färska timjankvistar. Ringla över lite balsamico eller honung efter gräddning. - Tångromspizza
Ostblandning och crème fraîche som bas. Efter gräddning toppas pizzan med tångrom, finhackad rödlök och färsk gräslök.



Gräddningen
Vi gräddade en pizza i taget, mitt i ugnen, ibland direkt på en metallbakspade, ibland på en plåt med bakplåtspapper. Varje pizza fick gräddas i ungefär 5–7 minuter, men det bästa är att vara uppmärksam och hålla koll. Titta in i ugnen med jämna mellanrum – när kanterna fått fin färg och osten börjar bubbla, då är pizzan klar!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar