För att lyckas riktigt bra med chili och paprika brukar vi driva upp plantorna under växtbelysning. En del sorter behöver starta i december och andra kan man vänta med att så ända in i mars. Det finns en uppsjö av olika sorters paprika och chili och det kan vara svårt att välja. I princip alla som odlar chili och paprika odlar alldeles för många sorter, det bara är så.
Chili och paprika är släkt med varandra, eller egentligen är det som så att paprika är en slags chili, en chili utan hetta. Odlingsförfarandet påminner därför väldigt mycket om varandra. Det enda som skiljer dem åt kan vara tiden för sådd och hur snabbt det tar från groende frö till planta som blommar och vill ge frukt. Paprikor brukar vara ganska snabba och vissa chilisorter tar väldigt lång tid på sig. Därför behöver man så en del chilisorter extra tidigt på året, ja i vissa fall även tidigare än så, innan jul. Chili och paprika behöver drivas upp inomhus och kräver mycket ljus för att utvecklas fint. Så här års är solljuset inte tillräckligt och därför är det bra att använda någon form av växtbelysning.
Läs mer om växtbelysning: Växtbelysning – Det här använder vi, Det där med växtbelysning…, Poddavsnitt om växtbelysning
Inomhus i värme
Både paprika och chili är växter som behöver starta inomhus i värme och som blir allra bäst under belysning, speciellt innan slutet av mars, då solljuset ofta är minimalt. Vi pysslar gärna om dem lite extra och ställer sådderna även på en värmematta. Inte nog med det så ser vi till att fukten där fröna ligger är hög och ofta har vi bakpulverbehandlat fröna. Vi är ganska generella med hur vi odlar i princip alla våra växter. Oftast krusar vi inte för dem med massor av speciella krav men vartefter åren går så finslipar vi ändå våra tekniker för olika slags växter, speciellt för växterna i det här inlägget.
Chili och paprika är inte så speciellt komplicerade växter egentligen, men eftersom de tar en stund från sådd till utplantering gäller det att ge dem en bra start och en god fortsättning. De är faktiskt de enda växter, tillsammans med aubergine, rotselleri och kronärtsskocka, som står inomhus under växtbelysning, resten odlar vi kallt.
Olika sorter och tid för sådd
- Annum-sorter är de mest vanliga chilisorterna som odlas tex Jalapeno, Lombardo, Espelette, Pimiento de padron, 5 color Chinese, Vampire, Hungarian Sweet Banana, De Cayenne . Dessa sorter sås mellan februari och april och är oftast väldigt snabbväxande. Plantorna kan klara sig utan växtbelysning om de står i ljusa fönster och om du sår från mitten av mars men de brukar bli finare, kompaktare och kraftigare under växtbelysning. Även paprika tex Zlata, Ontara och den fantastiskt vackra F1Tequila tillhör denna grupp.
- Chinense- och pubescens-sorter är långsamma och ofta väldigt heta. Exempel på Chinense-sorter: Carolina Reaper, Fruity Vulcano, Habanero orange, Bhut jolokia, Scotch Bonnet, Rocoto tillhör Pubescens-släktet och är en tjockskalig het frukt med svarta kärnor och blå blommor. Det tar ofta ca 120 dagar innan fruktsättningen börjar för dessa lite långsammare arter men belöningen kommer i form av extra mycket hetta! Så fröna i december om du vill vara säker på att få frukt och använd växtbelysning. Man kan även så under januari och lyckas, i synnerhet i de lägre odlingszonerna och om man tar in plantorna och ger dem ljus under hösten. Då sker en stor del av skörden inomhus vartefter frukterna mognar.
- Frutecense- eller baccatum-sorter är lite extra fruktiga och medelstarka. Alla sorter med namnet Aji tillhör baccatum och bland frutecense hittar man Tabasco, och Capela White. Sås i januari – februari, förutom Aji Amarillo ( den violsmakande chilin) som behöver sås i december ( den är så otroligt seg).
Att skapa en god grund
Vill man göra sitt yttersta kan man genom att lägga chilifröna i en lösning av bakpulver och ljummet vatten simulera tarmsystemet hos en papegoja. What?!?! kanske du tänker? Ja, men för inbitna chiliodlare är det inte ett dugg konstigt, det finns även andra metoder. Få odlare lämnar så lite åt slumpen som inbitna chiliodlare. Bakpulverbehandlingen, som naturligtvis inte är ett måste men ett kul inslag som påskyndar groningen ett par dagar, gör så att skalet på fröna mjukas upp en aning. 1-2 tsk bakpulver tillsammans med 0,5 dl ljummet vatten brukar vara lagom. Det är viktigt att röra runt så att pulvret löser sig. I denna lösning får fröna ligga mellan 12 – 24 timmar för att sedan hamna i såjord i en kruka eller odlingsbytta och därefter ställas i ett miniväxthus under växtbelysning.
Fukt och värme
För att skapa en riktigt bra grund för våra chili och paprikafrön använder vi värmemattor. Värmemattans bidrar till högre temperatur och tillsammans med fukt och ibland bakpulverbehandlingen, hjälpa den fröna att gro snabbt. Det brukar ta mellan 3- 14 dagar beroende på art och sort. Så fort merparten av fröna har grott och man kan skönja gröna små plantor ska den eventuella plastfilmen eller genomskinliga locket tas bort samt värmemattan stängas av. En högre temperatur får plantor att ränna iväg på höjden och är inte eftersträvansvärt..
Watt det viktigaste
Det kan vara frestande att dra ner på effekten på belysningen nu när elpriserna är väldigt höga, så att man har lägre watt fast att det lyser starkt. Men det är ingen bra idé! Det är nämligen antal watt som är det mest väsentliga när det gäller växtbelysning. Mellan 40 – 100 W är lagom ovanför några odlingstråg. I takt med att plantor växer kan man behöva utöka. Det är en lång resa från sådd i jan – mars till att ställa ut i trädgården på soliga lägen under juni.
Läs mer om växtbelysning: Växtbelysning – Det här använder vi, Det där med växtbelysning…, Poddavsnitt om växtbelysning
Dags att så
När du ordnat med krukor, såjord, frön, krukor, belysning och någon form av tråg eller miniväxthus är det dags att sätta igång.
Checklista chili och paprikasådd
- Sådden bör ske i såjord.
- Sterilisera jorden du använder i en ugn 150 grader i ca 2 h för att ta död på eventuella ägg från sorgmyggor. Detta är speciellt viktigt vid sådden larverna som kläck äter upp plantornas rötter. För mer info: Sorgmyggor
- Se till att ha belysning från början, en del ställer tex sina sådder på ett värmegolv och glömmer bort att titta till dem med jämna mellanrum. Genom att ha din sådd på ett ställe där du lyser upp, blir du hela tiden medveten om att du har sådder på gång.
- Se till att skaffa dig en timer och låt det vara mörkt i 10 – 12 h per dygn.
- Ha belysningen 10 – 20 cm ovanför dina växter.
- Se till att sådderna inte torkar ut eller badar i vatten, lagom är bäst.
Dags att omplantera
När de flesta plantor tittat upp och utvecklat i alla fall fyra blad kan man börja att omplantera. Vid omplantering är det dags att gå över till planteringsjord . Vi brukar från och med första omplanteringen även vattna våra chili- och paprikaplantor med en svag näringslösning bestående av två mått Blomstra till 10 liter vatten. Denna svaga lösning säkerställer att plantorna inte drabbas av näringsbrist. Det är därför plantorna på bilderna närmast ovanför denna text är så exemplariskt vackra. De har vattnats med denna näringslösning och fått massor av ljus.
Checklista omplantering
- När chili och paprikaplantorna är mellan 2 – 10 cm, från att de utvecklat 4 blad är det dags att plantera om dem.
- Omplanteringen bör göras i planteringsjord och för varje gång i en lite större kruka.
- Det allra bästa är att sterilisera planteringsjorden i ca 2 timmar i 150 grader för att eliminera framtida angrepp av sorgmyggornas larver, se länk checklista sådd
- Fyll en kruka till hälften med jord och pillra loss en planta försiktigt så att du skadar rötterna så lite som möjligt. Ställ ner plantan på jorden och fyll därefter på med planteringsjord runt om. Det är okej att plantan hamnar en aning lite djupare än hur den stod innan.
- Ställ gärna krukan i ett odlingstråg med vatten så att jorden kan suga upp vattnet underifrån tills man kan känna med handen att krukan blivit tung och se på ytan att den blivit mörk. Man kan även vattna ovanifrån, men när en kruka suger upp vatten underifrån ryms det mer vatten i krukan och jorden trycks inte till.
- Ställ de omplanterade chili- och paprika plantorna under växtbelysning eller i ditt soligaste fönster.
- Efter 3 – 4 veckor brukar det vara dags för nästa omplantering. Det kan ibland krävas upp till fem omplanteringar innan den slutgiltiga planteringen.
Faror för chili
Det är främst inomhus och om du odlar chili och paprika i uterum och växthus som skadedjur kan bli till ett stort problem. Det beror på att alla dessa ställen saknar naturliga fiender samt att väder och vind inte begränsar skadedjurs tillväxt. Man kan få trips och spinnkvalster men det vanligaste hos oss är sorgmyggor som drabbar små plantor inomhus och bladlöss under i princip hela säsongen. Till synes bladlusfria plantor brukar efter intagning på hösten visa sig ha en hel del filurer med sig. Sorgmyggor ( de svarta på bilden ovanför som fastnat på klisterskivan) kan man bli av med genom att dels sterilisera jorden samt att vattna ut nematoder på jorden i krukorna men bladlössen är lite värre att få bukt med. Larven längst upp är en larv av nattfjärilen Grönsaksfly, den är ganska glupsk och kan gnaga på både frukter och blad. Till vänster på stjälken är det några bladlöss som spatserar
OBS: pga rester av bekämpningsmedel i ekologiska, kravmärkta, organiska gödsel och jordar uppmanar vi dig att vara försiktig med dessa produkter. Läs gärna inlägget ”Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?” för större förståelse kring detta problem och för att slippa skador.
Medel mot bladlöss
En del rekommenderar såpa och T-sprit blandat i vatten men det kan slita ganska mycket på plantorna i längden, precis som med hårspray som inte heller fungerar jättebra. Det vi tycker ger bäst effekt är dels att skölja av eller duscha plantorna med ljummet vatten, så att lössen spolas bort, och att sedan sätta ut någon form av nyttodjur tex gallmyggor. Gallmyggorna är supersmå och söker upp bladlusindividerna och lägger ägg i dem som senare kläcks till larver vartefter lössen äts upp inifrån. Om man missar en endaste bladlus kan denna lilla lus befrukta sig själv och föra släkten vidare, så gallmyggorna som hela tiden patrullerar plantorna är ett riktigt bra hjälpmedel.
Ett tydligt tecken på att angrepp av bladlöss gått väldigt långt är att det ser kletigt ut på bladen. Då är det allra bästa medicinen att skölja av dem innan man placerar nyttodjur vid plantorna, så att gallmyggorna hinner med. Sök nyttodjur på google så hittar du sidor som säljer biologiska vapen.
Sommarbostaden
Chili och paprika gillar sommar, de kommer ju från början från områdena kring ekvatorn i Sydamerika. De mår allra bäst att odlas i plastkrukor, eftersom de vill ha det varmt om fötterna. De år vi testat att odla chili och paprika på friland eller i pallkragar har vi knappt fått några frukter alls. Terrakottakrukor brukar kunna fungera men i tygkrukor har det aldrig blivit bra för oss. Det beror på att vatten kan avdunsta från hela tygkrukans yta och därmed sänker temperaturen på jorden där plantan växer. Plastkrukor har fungerat allra bäst för oss.
Läs gärna vårt inlägg om att odla i kruka för mer info: Odla ätbart i kruka – tips för krukodling
Större skörd = tvångspollinera
Plantor som blir stående inomhus länge går ofta upp i blom redan flera veckor innan du kan plantera ut dem där de ska leva sina liv under sommaren. Om du, där plantorna står inomhus, hjälper till att pollinera blommorna, dutta fram och tillbaka med ett torrt finger, tops eller pensel kommer växterna att utveckla fruktembryon. Om de inte ramlar av pga ljus eller näringsbrist väntar belöningen redan i juni i form av en tidigare skörd än den egentliga skörden under augusti – oktober.
Ett annat tips för tidigare men även större skörd är att skörda chili eller paprikorna när de fortfarande är omogna och gröna. Då tenderar plantorna att producera nya frukter på löpande band Jag upplever att om man skördar gröna frukter så får man ut mycket större skördar från den planta man skördar av, lite som när man plockar bönor löpande, plantan blir stimulerad att producera mer. Personligen gillar jag också paprika när den är grön, speciellt spetspaprikor som jag steker snabbt i en panna med olja och flingsalt. Hastigt stekta spetspaprikor blir som milda Pimentos de padron peppar, helt garanterat utan styrka. Perfekt när man vill att hela familjen ska kunna njuta.
Det är för chili och paprika precis som för aubergine, kronärtskocka och rotselleri, en lång resa från frö till skörd. Det är mycket som kan hända innan man går i mål. Odling är på samma sätt som när man bygger ett hus, är inte grunden stabil blir inte väggar och tak heller så bra. Så när du, i augusti- september, skördar drivor av egna chilifrukter och paprikor, ska du vara stolt! Du har lyckats att hålla igång och utveckla livet från ett litet frö. Skulle det vara så att du har riktigt fina plantor med många omogna frukter när frosten närmar sig, glöm då inte bort att du kan ta in dem och ställa dem under växtbelysning och skörda vartefter frukterna mognar och slår om till sin mognadsfärg
Den gränslösa odlaren
En lite speciell detalj, ja lite av ett lyxproblem, är att det finns så fasligt många olika slags sorters chili och paprikor så att det är svårt att välja sorter. Det är ganska vanligt att man dels odlar förra årets favoriter och samtidigt vill testa några nya sorter. Jag var själv för ett par år sedan en odlare som hade igång minst 30 olika sorters chili och paprika och jag har odlarvänner som är betydligt mer gränslösa än jag. Inte för att jag tror att du själv kommer att hindra denna eskalerande utveckling, men kanske minns du att det var jag som sa det först. Chili och paprikaodlande eskalerar allt som oftast.
Johannes Wättebäck & Theres Lundén
Lämna ett svar