Poddavsnitt om växtbelysningAtt odla med eller utan extraljus är något vi får många frågor om. I veckans avsnitt tar vi och djupdyker ner bland växtbelysningsarmaturer och lysrör.


I 20 år
envisades jag med att odla så naturligt som möjligt och uteslöt
växtbelysning helt. Under dessa år odlade jag bara grödor som klarade sig med
solens strålar. Idag odlar vi många fler slags växter och i större mängd.  Detta i kombination
med att vi saknar söderfönster i vår lägenhet har gjort att vi har fått ett
behov av växtbelysning. Men, om vi kan välja så väljer vi alltid först och främst naturligt ljus i möjligaste mån. Men om man nu ska skaffa sig belysning? Vad ska man välja? Ledljus, vanliga lysrör, lågenergilampor, T5 eller T 8 rör? Vad är bäst och till vilka växter använder man belysning?

Jag brukar säga att ljus är lika viktigt för växterna som vattnet är för fiskarna. Om vi tar bort vattnet dör fiskarna precis som växterna om de inte får något ljus. Speciellt i vårt land där ljusfördelningen är väldigt ojämn med mörker ena halvåret och ett överflöd av ljus det andra, behöver vi hjälpa de växter vi vill hålla vid liv eller starta upp under den mörka årstiden. Välkommen in i växtbelysningens värld.

Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes, Acast och Soundcloud. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.

Läs gärna mer om växtbelysning tex bakgrunden till varför vi använder växtbelysning och vad vi använder.

/ Johannes


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Poddavsnitt om växtbelysning”

  1. Tack för er podd om just ljus till frösådderna. Skulle själv behöva lite extraljus själv en sådan här grå dag. Hoppas snart solen skiner och värmen kommer.
    Cilla♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *