Din varukorg är för närvarande tom!
Så får jag stark och besk rucola att bli mild
Tycker du också att rucola är för besk och pepprig? Det tyckte jag också innan jag förstod hur jag kunde få den underbart mild och god. Nu är rucola en av mina favoriter i odlingen. Läs hur jag gör för att slippa besk rucola.
Jag hade faktiskt inte aning om att min absoluta favorit bland alla bladgrönsaker skulle bli rucola. Innan vi började odla den själv tyckte jag att den bara var snygg att ha i salladen. Men speciellt god var den inte, besk och allt för pepprig. Sådant som är beskt har jag väldigt svårt för överlag.
Inte heller när jag åt mina första blad från vår egen odling tyckte jag det var särskilt njutningsfullt. Jag kunde inte för mitt liv förstå hur man ens kunde ödsla kraft och energi på att odla något så osmakligt.
Obesk sort
Men så en dag, jag minns inte när och varför, så la jag en liten hög med rucola på min ostsmörgås. Någonting hände, munnen fylldes med något så otroligt gott. Vadan detta, undrade jag. Hade vi odlat fram en obesk sort av rucola? Ja troligtvis.
Fast besluten om att den rucola jag nyss ätit var av en viss sort började jag försöka utröna vad sorten hette. Johannes sa att det var den perenna sandsenapen, men tillade också att det kunde vara vild rucola. Någon pinne med sortnamn hade vi förstås inte kvar.
När jag förstod varför
Nästkommande år när vårens rucola började titta upp, var jag där och smakade men hittade inte rätt. Ingen av de vi sått var så där mild i smaken. Besvikelsen var ett faktum. Under vårarna när våra vintersådder har kommit upp någon decimeter brukar vi då och då skörda stora buketter av bladgrönt som vi sätter i vas med vatten och har på köksbordet. Ovanpå frukostmackorna kan man lägga ett berg av blad i olika gröna nyanser.
En morgon fick jag till min förvåning, återigen känna smaken av mild rucola. Det var så otroligt gott. Kryddigt och milt på samma gång. Det var nog där och då jag la ihop ett och ett. Det var helt enkelt prästostens förtjänst. Sen gjorde jag ett test. Jag åt några blad inrullad i en ostskiva och några blad utan ost.
Så äter jag rucola helst
Vilken grej! Ost och rucola är en superkombination för att mildra beskan och pepprigheten i rucola. Efter den upptäckten har jag provat mig fram med olika sorters rucola, både köpt och hemodlad. Effekten blir densamma.
I stort sätt varje morgon när vi har skördeklar rucola skördar jag nu till mina ostsmörgåsar. Ibland blir det bara rucola ovanpå osten för att det är så vansinnigt gott men jag kan också ösa på med andra örter och blad.
Att lägga rucola på pizzan efter gräddningen blir också gott, under förutsättning att det finns ost på pizzan. I en sallad blir den bäst med bitar av ost i, gärna parmesan eller någon annan typ av lagrad och smakrik ost som kan glida in i munnen samtidigt som blad av rucola.
Prova gärna du också och se om du märker detsamma som jag.
Theres Lundén
__________________________________
Vårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Så får jag stark och besk rucola att bli mild”
Men oj vilken skillnad på smak!! Tack för tipset! Och tack för en fantastisk blogg och podd!
Har inte provat ditt tips, men i Italien får man ofta en mild och god ruccola.
Ruccolasallad med dressing av olivolja, pressad citron minskar också beskan.
Tack / Johannes
Lägger i blöt i kallt vatten några timmar. Tycker det dämpar och så blir bladen lite krispiga.
Tack för tips.
Lämna ett svar