Så får jag stark och besk rucola att bli mild

Tycker du också att rucola är för besk och pepprig? Det tyckte jag också innan jag förstod hur jag kunde få den underbart mild och god. Nu är rucola en av mina favoriter i odlingen. Läs hur jag gör för att slippa besk rucola.

Jag hade faktiskt inte aning om att min absoluta favorit bland alla bladgrönsaker skulle bli rucola. Innan vi började odla den själv tyckte jag att den bara var snygg att ha i salladen. Men speciellt god var den inte, besk och allt för pepprig. Sådant som är beskt har jag väldigt svårt för överlag.

Inte heller när jag åt mina första blad från vår egen odling tyckte jag det var särskilt njutningsfullt. Jag kunde inte för mitt liv förstå hur man ens kunde ödsla kraft och energi på att odla något så osmakligt.

Obesk sort

Men så en dag, jag minns inte när och varför, så la jag en liten hög med rucola på min ostsmörgås. Någonting hände, munnen fylldes med något så otroligt gott. Vadan detta, undrade jag. Hade vi odlat fram en obesk sort av rucola? Ja troligtvis.

Fast besluten om att den rucola jag nyss ätit var av en viss sort började jag försöka utröna vad sorten hette. Johannes sa att det var den perenna sandsenapen, men tillade också att det kunde vara vild rucola. Någon pinne med sortnamn hade vi förstås inte kvar.

När jag förstod varför

Nästkommande år när vårens rucola började titta upp, var jag där och smakade men hittade inte rätt. Ingen av de vi sått var så där mild i smaken. Besvikelsen var ett faktum. Under vårarna när våra vintersådder har kommit upp någon decimeter brukar vi då och då skörda stora buketter av bladgrönt som vi sätter i vas med vatten och har på köksbordet. Ovanpå frukostmackorna kan man lägga ett berg av blad i olika gröna nyanser.

En morgon fick jag till min förvåning, återigen känna smaken av mild rucola. Det var så otroligt gott. Kryddigt och milt på samma gång. Det var nog där och då jag la ihop ett och ett. Det var helt enkelt prästostens förtjänst. Sen gjorde jag ett test. Jag åt några blad inrullad i en ostskiva och några blad utan ost.

Rucola smörgåsSå äter jag rucola helst

Vilken grej! Ost och rucola är en superkombination för att mildra beskan och pepprigheten i rucola. Efter den upptäckten har jag provat mig fram med olika sorters rucola, både köpt och hemodlad. Effekten blir densamma.

I stort sätt varje morgon när vi har skördeklar rucola skördar jag nu till mina ostsmörgåsar. Ibland blir det bara rucola ovanpå osten för att det är så vansinnigt gott men jag kan också ösa på med andra örter och blad.

Att lägga rucola på pizzan efter gräddningen blir också gott, under förutsättning att det finns ost på pizzan. I en sallad blir den bäst med bitar av ost i, gärna parmesan eller någon annan typ av lagrad och smakrik ost som kan glida in i munnen samtidigt som blad av rucola.

Prova gärna du också och se om du märker detsamma som jag.

Theres Lundén

__________________________________

Odlingskurs med Farbror Grön på Hedenlunda slottVårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.

För mer info…

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Så får jag stark och besk rucola att bli mild”

 1. Profilbild för Gemma Johnson
  Gemma Johnson

  Men oj vilken skillnad på smak!! Tack för tipset! Och tack för en fantastisk blogg och podd!

 2. Har inte provat ditt tips, men i Italien får man ofta en mild och god ruccola.

 3. Ruccolasallad med dressing av olivolja, pressad citron minskar också beskan.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack / Johannes

 4. Lägger i blöt i kallt vatten några timmar. Tycker det dämpar och så blir bladen lite krispiga.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack för tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *