Din varukorg är för närvarande tom!
Odlingslådan Berberis med vattenmagasin

En odlingslåda med väl tilltagen bevattningsbehållare är en odlares dröm. Vi kan med glädje berätta att Gjordnära tunnelväxthus nu vill ge alla Farbror Grön-följare ett finfint erbjudande.
2019 testade vi flera varianter av odlingsbehållaren Berberis. En odlingslåda med en väl tilltagen underbevattningslåda, 27 liter i den största modellen ”Trio”. Vi kunde konstatera, efter en skörderik odlingssäsong, att det här är en av de bästa odlingsbehållarna man kan finna i Sverige just nu.
Under hela mitt 28-åriga odlingsliv har jag odlat i ett flertal olika slags odlingslådor och behållare. Ibland har det varit rena hemmabyggen och ibland har jag köpt färdiga lådor. Att jag odlat ovan marken i olika behållare beror på att jag ofta odlar på ganska eländiga ställen, på tak, i växthus eller där marken är full med sten, som i min äldsta odling, skogsträdgården som är belägen på en rullstensås.
Fördelen med att odla i behållare, lådor och krukor är att man kan odla i princip överallt oavsett markunderlag. Det går också snabbt att iordningställa en odling. Väl tilltagna vattenmagasin är dessutom en stor fördel inte minst när man kan tänka sig att lämna sin odling ett par dagar.
Odlingslådorna Berberis hittar du hos Gjordnära tunnelväxthus. Uppger du koden farbrorgrön får du dessutom 10 % rabatt på dessa lådor, på alla modeller.
Odlingslådan Berberis finns i flera olika färger och flera olika utföranden. Samtliga odlingslådor har ett inbyggt underbevattningssystem samt en flottör som visar hur mycket vatten som finns i lådan, när du bör vattna och hur mycket. Flottörerna är tillförlitliga och vi har inte märkt att de kärvat eller visat fel någon gång på de lådor vi har testat.
Vilka växter trivs i lådorna?
Växterna vi har odlat i Berberislådorna är chili, tomat, melon, olika slanggurkor, paprika, Armenisk gurka och Inkagurka. Lådorna har varit stationerade i växthuset och växterna har frodats och slutligen gett en mycket fin skörd. Fler tänkbara växter som troligen skulle trivas väldigt bra i lådorna är aubergine, gyllenbär, badsvampsgurka, citrongräs, frilandsgurka. Även olika kål, jordgubbar, blad och kryddväxter torde fungera riktigt bra, det har vi testat i likande lådor tidigare år.

Gödsel – viktigt!
Se till att du gödslar bra. Många, nybörjare men erfarna odlare, tillför ofta alldeles för lite näring. Det är 10 gånger vanligare att man undergödslar än övergödslar. Planteringsjord på säck, som man ofta använder sig av när man odlar i odlingsbehållare och krukor, innehåller näring för 3 – 4 veckor.
I varje separat odlingsmodul tillför jag 125 g grönsksgödsel av antingen Hassefors trädgårdsgödsel eller Granngårdens grönsaksgödsel eller någon liknande gödsel som innehåller lite mer fosfor och kalium och inte likt hönsgödsel merparten kväve så att det gröna mest växer. Har du egna djur kan du såklart ta gödsel från dem men då är det svårt för mig att ha någon åsikt om hur mycket du ska använda och du får helt enkelt pröva dig fram.
Vill du läsa mer om våra tidigare inlägg om berberislådorna kan du klicka dig in på ”Vi odlar i berberis odlingslåda” eller ”Odlingslådan Berberis, det växer så att det knakar”.

Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar