Odlingslådan Berberis, det växer så att det knakar.

I juni berättade vi om en för oss ny odlingslåda. Den heter Berberis och finns i flera olika varianter och storlekar. Vi odlar i två olika varianter av dem, i en duo och i en trio. Det här är vårt andra inlägg om dem.

Vi är riktigt nöjda med våra nya odlingslådor. Gödselmängden på 125g i vardera kruka verkar vara rätt beräknad, då det mer eller mindre sprutar fram gurkor och meloner. Underbevattningssystemet har fungerat till 100%, dvs växterna har aldrig drunknat och vattenmängden som är generöst tilltagen gör att man inte behöver vattna exakt varje dag, inte ens under de hetaste sommardagarna.

Flottörerna, pinnarna som visar vattenmängden, har fungerat klanderfritt och vad vi kunnat avgöra har de aldrig fastnat och givit missvisande resultat. Dock hade jag kunnat vara lite smartare och vänt alla lådor i växthuset åt samma håll, så att den sida på lådorna där flottörerna sitter hade varit lättare att läsa av. Men gillar man att lirka sig in i en djungel för att läsa av nivåerna spelar det ingen roll.

Berberislådorna består av stora krukor man fyller med planteringsjord och sätter ner i en stor behållare som fungerar som en vattenreservoar. I vårt första inlägg kan du läsa hur vi monterar, gödslar jorden och planterar i dem.

Varför odla ovan jord?

Under mitt 27-åriga odlingsliv har jag odlat i mängder av olika slags odlingslådor, krukor och behållare. Ibland har det varit hemmabyggen och ibland har jag köpt färdiga lådor. Att jag odlat ovan marken i olika behållare beror först och främst på att min första odling i skogsträdgården ligger på en rullstensås och det finns ingen jord där, bara sand och grus. Under senare år har jag dessutom varit delaktig i att starta upp olika urbana odlingar. Då har det verkligen passat att ta med mig odlingsmetoder och idéer från skogsträdgådens obefintliga jord och karga mark.

Fördelar med odlingsbehållare

Att odla i olika slags behållare öppnar upp för att odla på flera olika platser. I princip överallt där det inte finns mark man kan gräva i passar det att odla i behållare. Men odlingslådor fungerar också bra ovanpå friland eller i kanten av dem eller i ett växthus, som ett komplement och inte som ett istället för. Ibland handlar det om att man vill maxa en odling genom att odla på flera olika sätt, ibland är det den enda möjligheten för att skapa sig en odlingsoas, om man tex bor i en stad och bara har en balkong. Vissa växter som tex paprika, chili, malabarspenat, gurkor, gyllenbär och aubergine trivs dessutom bättre i behållare, då jorden där blir lite varmare.

Just nu är det lättast att räkna melonerna från utsidan av takfarmens växthus. Fem stora som handbollar har vi hittat.

Berberis

Odlingslådan berberis finns i flera olika färger och flera olika utföranden och där samtliga odlingslådor har ett inbyggt underbevattningssystem samt en flottör som visar hur mycket vatten som finns i lådan och därmed när du bör vattna och hur mycket. I år testar vi duo och trio i två olika växthus, tillsammansodlingens och takfarmens. Växterna jag valt att odla är chili, melon, gurka och inkagurka. Detta inlägg och flera om berberislådorna gör jag under 2019 och 2020 i samarbete med Gjordnära tunnelväxthus där dessa lådor finns att köpa.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *