Din varukorg är för närvarande tom!
Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott

Så här års brukar vi så ärtor för att kunna skörda ärtskott. Det är ett fantastisk tillskott till våra måltider då sallaten, spenaten och annat grönt börjar ta slut utomhus. Ärtskott kan användas i sallad, som smörgåspålägg eller som topping på en middag. Har man mycket ärtskott kan man också gör sig en god ärtskottspesto.
Ibland blir det ganska mycket ärtskott här hemma. Det är ju så lätt att odla och det är lätt hänt att det blir som en ärtskottsdjungel. Vad kan då passa bättre än att göra en härlig pesto på skotten?
En ärtskottspesto har den vanliga pestokaraktären med vitlök, parmesan och solroskärnor, men med lite ärtig smak. Mycket gott! Vi äter den helst som tillbehör till någon maträtt, sallad eller på bröd.
Ingredienser 4 portioner
- 5 dl ärtskott
- 1,5 dl olivolja
- 1/2 – 1 dl rostade solrosfrön
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 dl finriven lagrad ost, tex parmesan
- salt och peppar
Gör så här: Klipp ärtskotten i mindre bitar och mät upp så att det blir ungefär 5 dl. Bland olja, ärtskott, en pressad vitlöksklyfta, salt och lite peppar i en mixerbehållare. Mixa röran tills den blivit relativt slät. Ärtskotten gör att det kan bli lite trådigt, men det gör inte så mycket tycker vi. Rör ner osten med en sked. Mixa inte, då finns risk att det blir en ostkräm istället för grynig pesto. Blanda ev ner mer olja om du vill ha röran lite mer rinnig.
Ärtskottspesto kan sparas i kylen några dagar.
Lästips: Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott”
[…] läckra pestovarianter: Ärtpesto, Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott, Dillpesto – ett härligt grönt tillbehör, Rödbetspesto med smak av timjan, […]
Denna ärtskottspeston blev mycket god.
Tack för tips och recept!Vad roligt att höra!
Lämna ett svar