Din varukorg är för närvarande tom!
Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!

Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det är i alla fall vad vi testar i år, det vill säga att hoppa över momentet inköp och spara flera hundralappar men ändå hoppas på en rejäl skörd av vitlök.
Vår vitlöksresa har inte varit spikrak. Vissa år har vi kunnat skörda mängder av lökar och vissa år har skördarna varit skrala. Värst blev det när vi höstplanterade vitlökarna ovanpå bokashikompost, som inte var fullt nedbruten och därmed inte hade ingått i jordens kretslopp. Vitlöksklyftorna som vi planterade några centimeter ovan på bokashiavfallet blev fermenterade istället för att börja växa och göra sig redo för våren. Efter denna fadäs har vi hoppat över bokashikompost i samband med vitlöksplantering.
För några år sedan började vi även odla sibiriska vitlökar av sorten Irktusk och vi har lyckats mycket bättre med dem än med de olika franska sorterna vi tidigare odlade. Det är dessa sibiriska vitlökar vi experimenterar med nu i denna artikel.
Lästips: Dags att skörda vitlök, Vitlökskatastrofen och hur vi lyckades tillslut, Odla vitlök från egen vitlök


Övervintrade vitlökar = gratisvitlök
När Theres och jag vårgrejade i skogsträdgården häromdagen dök det upp en hel del vitlökstuvor i pallkragarna där vi odlade vitlök förra året. Det var vitlökar vi glömt i jorden, troligen för att blasten gått av när vi försökte lirka upp dem vid skörden förra året i augusti. Samtidigt hade i princip alla höstsådda schalottenlökar och rödlökar ätits upp av möss i pallkragarna bredvid. I dessa pallkragar såg det ganska tomt ut och jag kom på att vi kunde gräva upp vitlökstuvorna och sätta dem där i stället.


Lirka upp dem
Jag lirkade upp vitlökstuvorna försiktigt, grävde djupt och bände upp hela tuvorna så att inga lökar eller rötter gick sönder. Det var lätt att se hur de långa skotten spirade från varje enskild klyfta i den kvarglömda vitlöken. Vilket försprång gentemot de andra vitlökarna i pallkragarna bredvid som vi höstplanterade! Tänk om det här verkligen fungerar, tänkte jag, och kanske till och med bättre än när man planterar klyftor på hösten? Klyftorna man glömt i jorden på sommaren och sedan flyttar har startat sitt växande redan på sommaren innan istället för på hösten när man brukligt planterar vitlök. Torde inte det ge ett rejält försprång, eller stör man dem?


Det doftar ljuvligt
Doften var underbar när vi grejade med tuvorna och vi blev genast sugna på att laga mat. Vanligtvis brukar vi använda dessa kvarglömda vitlökar till matlagning. Till langos är dessa späda lökar fantastiska att göra vitlöksolja av men att steka dem hastigt med lite salt är också otroligt gott.
Recept, kunskap och inspiration: Vitlöksolja på färsk vitlök eller vitlöksklyftor, Fleråriga ätbara lökväxter att odla själv, Odla steg för steg – vitlök, Vitlöksbulbiller – så minilökarna och skörda lyxigt vitlöksgräs, Så tar du eget utsäde av vitlök till plantering i höst, Vitlökskatastrofen och hur vi lyckades tillslut.




Plantera gratisvitlök
Först rensande jag bort ogräs och luckrade jorden. Sedan tryckte jag ner ett finger så långt jag kunde och lirkade därefter ner en vitlöksplanta i hålet. Processen upprepades tills att alla lökar kommit ner. Det gick fort att fylla ett par pallkrragar med gratisvitlökarna och trångt mellan lökarna blev det också. Jag tryckte inte till jorden speciellt hårt runt vitlökarna utan föste upp den lite lagom mot stjälken så att varje enskild vitlök stabiliserades. Sedan gödslade jag med det gödsel jag hade hemma (något pelleterat), dubbelt så mycket som man tänker att man ska gödsla med. Jag myllade ner gödslet några cm mellan vitlökarna och därefter vattnade jag både med vatten och utspätt guldvatten, ca 30 liter i varje pallkrage. Vid ett senare tillfälle, när vi tar oss till stugan igen, kommer jag att strö över 1 dl vedaska i respektive vitlökspallkrage. Vedaskan innehåller kalium, något som vitlökarna gillar.
Viktigt, se till att du gödslar vitlöken rejält!, läs mer här: Vad är NPK?, Kiss eller guldvatten som vi kallar det, Göra eget giftfritt gödsel på 7 sätt, Flytande näring – 6 varianter.

Vänta och se
Nu är det bara att vänta att se och hoppas på att gratisvitlökarna trivs på de nya ställena och kommer att leverera kraftiga och fina lökar till slutet av sommaren. Tills dess ska vi göra vårt bästa för att ta hand om dem, tillföra mer näring i både fast och flytande form och att vattna regelbundet. Hur det exakt kommer att bli är det svårt att säga i nuläget och det är ju det som är lite av tjusningen, att inte riktigt veta. Mer om detta i augusti / september.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar