Vilken öl ska man välja

Idag finns det minst en specifik öl till varje tillfälle! Bara i Sverige har det på 20 år dykt upp hundratals mikrobryggerier i varierade storlekar som brygger mängder av intressanta öl. Jag hoppas kunna locka dig som ännu inte tagit steget ut till hantverksöl och nya stilar att våga kasta dig ut i ölhavet. Kanske blir du nyfiken på att köpa hem några nya intressanta öl och gå på upptäcksfärd.

OBS: Av utrymmes- och kanske även hälsoskäl ;), kommer jag inte ta upp alla möjliga olika ölstilar och bryggerier utan prata kring några utvalda sorter, främst stilarna IPA och DIPA och några bryggerier vars öl jag stiftat en djupare bekantskap med.

Kliver du in på dagens intressanta och kreativa ölstig kommer du antagligen dricka flera olika slags öl och därmed finna nya stilar du inte visste att du längtat efter, såvida du inte sitter fast likt en tråkig gubbe i ditt gamla vanliga lagerträsk. En stor bonus när man upptäcker flera sorters öl, och därmed ökar sin ölkonsumtion, är att man per automatik tillverkar mer guldvatten. Guldvatten, eller utspätt kiss som en del kallar det, för är ett förnämligt näringstillskott.

Läs mer om kiss: Kiss eller guldvatten som vi kallar det

Utvecklingen har verkligen eskalerat

För oss födda innan 1990-talet innebar begreppet öl oftast en ljus kall lager. Det fanns förvisso både bayerskt öl och porter, både på flaska och fat, och på en del pubar kunde man köpa sig en Guiness. När det dök upp mer ”intressanta öl” i Sverige var det oftast mest nischade pubar med brittisk eller irländsk öl. De allra flesta ölen som tappades upp från fat och som stod i kylarna på välsorterade pubar kom allt som oftast från andra länder. Begreppen svenska hantverksöl och mikrobryggerier fanns inte, det var något som existerat för länge länge sedan.

Varför sådant intresse för öl

Varför är du så intresserad av öl? Ja, det kan man verkligen fråga sig, så har det inte alltid varit. Jag brukade dricka några Norrlands guld eller liknande under vårbruket i trädgården och ungefär samma ljusa lager vid festligheter, ett par tre stycken. Jag är uppvuxen i en mellansvensk småstad där man dricker ganska mycket och hårt när man dricker, även öl. Oftast är det effekten människor är ute efter och att den ska hålla riktigt länge, alldeles för länge. Det är inte helt ovanligt att folk petar i sig 12 flaskor öl på en fredagkväll för att sedan komma iväg alldeles för sent till utestället, kanske bli utslängda därifrån eller till och med råka somna och bli kvar i lägenheten där förfesten skedde. Med sådana minnen borde man kanske ha dömt ut öl för länge sedan.

Vill du lyssna på Autonom? Vi släpper en ny låt januari 2024 ”I min stad” Klicka HÄR så kommer du till vår sida på Spotify. All musik spelas in utan öl, 100% garanterat.

Ljusa lager fick konkurens

Mitt verkliga intresse för öl började så sent som för ca 10 år sedan och det är flera olika personer oberoende av varandra som inspirerat mig. En av dem är Patrik, trummisen i bandet Autonom jag sjunger i. Vi brukar ha bandmiddagar lite då och då, då vi träffas och äter och dricker gott och spelar musik för varandra stup i kvarten. Vid en bandmiddag hade han med varsin öl till alla i bandet, en öl som han verkligen ville att vi skulle testa. Det var en Amarillo från Oppigårds bryggeri, en fantastisk öl med humletoner åt det tropiska hållet och med en helt annan karaktär och smakprofil än vad jag någonsin testat tidigare. Jag blev verkligen förälskad i denna öl vid första klunken. Är det möjligt att skapa sådana öl tänkte jag, herregud!

Fler människor med goda öl dyker upp

Samtidigt dök Börje upp, en odlarvän från fröföreningen Sesam som har stuga nära vår stuga. Börje har bryggt många egna öl och när jag lärde känna honom var han inne på ölbrygd nr 92 nu har han bryggt över 134 st. Lite då och då fick jag med mig några av hans flaskor med mig hem och de hjälpte verkligen till att öppna dörren för mig. Börje brygger massor av olika spännande stilar.

Även Lars, en gamma vän från ungdomen, dök upp på Takfarmen med en egengjord öl och den smakade fantastiskt. Sist i mängden är smeden Robin Dalman som inspirerar med sina egenskapade öl. Man kan säga att det är en hel dem människor och olika öl som knackat på dörren och så att säga flörtat med mina smaklökar.

Det finns så många sorter

Min pappa, född 1926, berättade ofta med glädje om lokala bryggerier i svenska städer där han bott som liten. Det vara unika läskedrycker och svagdrickor i varje stad och jag kunde bli riktigt nostalgisk och längta dit. Jag är ju född i fel tid brukade jag tänka, uppväxt då livsmedel ska massproduceras industriellt och många gånger smakar likadant. Men under hela 00-talet har intresset för odling, självhushåll och lokalt framställd mat och dryck bara ökat, det finns liksom ingen hejd på det. Jag vågade inte under min ungdom hoppas på att fler och fler skulle vilja producera mat och drycker lokalt men idag sker det faktiskt. Sverige är ytterst kreativt och än har vi inte sett slutet i denna glädjetunnel.

Fakta: Mellan 1993 – 2010 ökade antal ölbryggerier i Sverige från 16 till 42 stycken. Därefter har tillkomsten av nya bryggerier i det närmaste varit extrem. På bara sju år, från 2010 till 2017, ploppade det upp hela 392 nya bryggerier, det är en ökning med 813 procent!

Vad ska man välja för öl?

Alla tycker inte om samma smaker och smaklökar kan skilja sig ganska mycket åt och även över tid. Hur vi till exemmpel upplever beskt förändras verkligen med tiden från att ratas av små till att älskas av äldre. Säkerligen sker det även en stegvis förändring och försämring av hur vi upplever smaker. Därför är det svårt att ge några exakta generella smakråd. Man får helt enkelt pröva sig fram.

Något jag har börjat uppskatta mer och mer är lite mer alkoholstarka öl då de ger en djupare smak och en sötma till ölet som jag finner angenäm. Jag är också en sucker för aromatiska humlesorter med smak av tropiska frukter som grapefrukt, citrus mm. Det räcker att det står en sådan beskrivning på en burk så hamnar ölen i varukorgen hos mig. Även om jag verkligen kan uppskatta en lättöl till silltallriken blir jag som allra mest nöjd och glad av en smakexplosion och en lång eftersmak. Efter att jag fick corona tycker jag att det varit svårt med smakerna, då mina smaklökar fick sig en törn, men det håller på att ändra sig sakta men säkert.

Några omdömen

Alla öl som jag tycker om är inte med i den här artikeln. Jag har endast valt ut några av dem som fastnat och som jag har bilder på. Så bli inte förvånad ifall du inte hittar flera öl från Oppigårds, Alefarm brewing, Lagunitas brewing company Apex brewery company, Svartberget ( som gör en fantastisk rökt rågöl) eller Rådanäs. Senaste åren har det dock blivit mest Ipa, Neipa och Dipa för mig och jag tror att det är en naturlig utveckling när man börjar brygga egna öl eftersom det ofta är i där man hamnar, till en början skulle jag tro.

Läs mer om mitt eget bryggande: Farbror Grön brygger öl – uppstarten

ToØl

Om jag fick välja ut en endaste öl att ta med mig till en öde ö, där det också finns ett stort kylskåp, blir det guldiga Dipan (dubbel ipa) från ToØl. Detta bryggeri gör väldigt kreativa öl och med en fantastisk kvalitet. Alla öl jag har testat från dem har landat väl i min mun, deras smakprofiler och mina smaklökar fungerar klockrent, inte någon öl har varit tveksam. ToØl är utan tvekan bryggeriet som hamnar på första plats för mig. ToØl har en ölbox man kan prenumerera på men jag har bara sneglat på den. Vågar inte få för mycket av det goda.

Stigbergets

Stigbergets bryggeri från Göteborg är också väldigt kreativa och har många spännande öl. Inte lika jämt smakrika och matchande profil för mina smaklökar som ölen från To Øl. De är lite mer spretiga i sin smakprofil, lite galna på något sätt och det är också deras styrka. Det är spännande att beställa nya sorter från Stigbergets, lite som att köpa lördagsgodis med helt okända godisar. Tillsammans med Alefarm har de nordens snyggaste burkar och även grymma namn. Bara namnen gör ju att man vill dricka deras öl tex: Existens, Essens, Trancendens, Våt katt, Troubel sleep, Flamingo ( en mango öl),

Stigbergets julöl Vinterbloss är den bästa julölen jag druckit över all tid och jag kan fortfarande länga efter en specifik öl, Grandios som var en av de första ölen från dem jag smakade. Alefarm brewing skulle man kunna säga ligger mitt emellan Stigbergets och To Øl rent smakmässigt, om man ska förenkla det hela. Jag hoppas få återkomma om fler öl i framtiden och speciellt Alefarm brewings öl som jag saknade bilder på. Ni får jättegärna tipsa mig om sorter och bryggerier. I skrivande stund står min egna Cryo Neipa som jag tappade upp på flaska igår och mognar. Den första ska jag smaka på nyårsafton.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Ett svar till ”Vilken öl ska man välja”

  1. Gud va kul inlägg! Älskar oxå öl från microbryggerier och Apex Brewing är min favorit. Måste rekommendera dig att testa öl från bryggeriet Hopsie Daisy som är från Gävle. Oxå spännande smaker tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *