Det skulle alltså ta 30 år innan marodören morotsfluga och dess avkomma skulle hitta just våra morötter, jag trodde nästan att vi var förskonade. Nästan alla morötter vi drog upp under försommaren 2022 var angripna av morotsflugans larver och det blev olustigt att både skörda och att göra något med de angripna rötterna. Vi lät de allra flesta vara kvar i hinkarna och hinkarna står fortfarande i dag oskördade.
Morotsflugan är en 4 – 5 mm lång fluga som under maj – juni söker upp morötter och lägger sina små vita ägg bredvid en morot. Efter en vecka kläcks äggen och ut kryper larverna och ner i moroten och gör massa gångar som de också bajsar i. Efter 1 – 2 månader tar sig larverna ut och förpuppar sig i jorden och väntar på bättre tider. Morötterna blir fula av larvernas angrepp och ser oaptitliga ut, men går att använda om man skär bort de angripna partierna. Även andra korsblommiga växter kan drabbas så som palsternacka, selleri och persilja.
Att bjuda in fienden
Jag stötte på föregåendes morotshinkar när jag var ute och grejade i trädgården härom veckan. Jag bar in dem i växthuset och tänkte att det kunde vara intressant ifall de tinade i vårsolen så att jag kan gräva upp några och se om det finns några fina rötter kvar som går att använda. Men med tanken på faran med att det ligger massor av puppor i jorden och väntar på att kläckas, avlägsnade jag dem från växthuset efter ett par dagar. Hur tänkte jag? Ja det kanske inte var så mycket tänkande, inte på att det låg massor med puppor och väntade i alla fall.
Påt igen
Jag har ju sått ett par nya hinkar med morotsfrön som står i växthuset just nu och gud så trist det skulle vara om även de angrips och att det är jag som gör det möjligt, att jag bjuder in dem. Jag var lite klurig och ställde ner de två hinkarna med morötter i cykelkällaren där det inte finns några växter. Där får jorden tina och förhoppningsvis kommer de överlevande pupporna att kläckas i en miljö där de inte kan göra någon skada och förhoppningsvis dö ut. Kanske kommer jag ha turen att se dem och föreviga dem med kameran. Fast jag har inte sett någon tillstymmelse till liv ännu.
Här kan man läsa mer, ett av våra premiuminlägg: Odla morötter i hink – vintersådd:
Hur undviker man morotsfluga
Christopher som vi odlat med på Takfarmen under många år berättade att han han hört att morotsflugan ofta inte flyger högre än 40 cm och genom att odla morötterna lite högre upp skulle man kunna förskonas. Men hur ska man mäta, varifrån börjar man? Våra krukor är ju mer eller mindre 40 cm höga men flugorna kom till oss ändå, krukorna stod även på pallar. En del menar att man kan förebygga morotsflugans angrepp genom att täcka dem med fiberduk eller finmaskigt nät.
Andra menar att man inte bör gallra morötterna då det röjer deras position, då själva gallringen sprider morötternas doft och denna fluga har en riktigt bra näsa för dessa rötter. Det lutar helt klart mot att täcka med fiberduk under vår och sommar 2023, det känns som den enklaste och mest effektivaste metoden mot morotsfluga. Mer om detta i framtiden.
Vill du läsa mer om morötter: Höstså rötterna och få tidigare skörd, Vad är det för skillnad på sommarmorötter och vintermorötter?, Sen gallring av morötter och tidig skörd,
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar