Sedan över 10 år tillbaka har biokol varit något vi återkommande tillfört till våra jordar. Detta kol har samma goda effekt som organiskt material, den ger luckerhet och volym där den hamnar. Men jämfört med organiskt material har biokol en längre varaktighet, flera hundra år. Det här inlägget är ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. Fram till den 4 oktober erhåller du 10% rabatt när du köper biokol om du anger koden ”biokol 10” när du handlar. Läs gärna mer på deras sida: Skogens biokol
Det var när vi odlade på Takfarmen vi började experimentera på allvar med biokol. Vi byggde lätta torvbaserade jordar till våra dubbla pallkragar och behövde något som kunde ge struktur och hålla kvar vatten och näring. Redan första året vi odlade, i denna för oss nya slags jord, märkte vi att biokolet var det där lilla extra som verkligen gjorde skillnad och sedan dess har biokol hamnat i alla våra odlingar, i både pallkragar och på friland. Biokolets förmåga att ge struktur, hålla kvar vatten och näring samt skapa volym är oslagbar. Att den håller i över hundra år gör saken inte sämre, då man inte behöver tillföra den mer än en gång till ett specifikt ställe. En till två säckar är lagom i en dubbel pallkrage.
Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande
Fakta
Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med, dessutom har biokol ofta laddats med något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda kolet genom att tillföra guldvatten (kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Att man behöver ladda kolet beror på att kol är ytterst poröst med miljontals små utrymmen. Laddar man inte kolet suger kolet åt sig både näring och fukt från den omkringliggande jorden. Genom att ladda kolet ser man till att kolet redan är mättat och att det tillför fukt och näring till jorden redan från start.
Skogens biokol från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det. Se bara till att vattna extra mycket när du tillför det till jorden, även om du gör det under hösten, så att näringen verkligen absorberas.
En lång historia
Biokol har en mycket lång historia. I Sydamerika vid Amazonas fann man för några decennier sedan, ett stort område med extremt bördig svartfärgad mark. Vid närmare efterforskning hittades höga halter av ”terra preta”(biokol), vilket man tror förklarar bördigheten. Utgrävningarna visade att terra preta-jorden i vissa områden är upp till flera tusen år gammal. Upptäckten av denna svarta och gynnsamma odlingsjord medförde en hel del forskning och försök kring användande avkol i odlingar. Odlingsmässigt har man sett, och det kan vi intyga, att biokol har en mycket god förmåga att behålla struktur, fukt och näring.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar