Nu kliar det i fingrarna för i princip alla odlingsintresserade och med all rätt. Nu är det hög tid för direktsådd! Direktsådd är den traditionella tekniken när det gäller frösådd. Det som krävs är frön och en plats utomhus som kan härbärgera fröna. Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel , som just nu och fram till den 15 maj har ett erbjudande om att köpa tre påsar för priset på två på utvalda sorter.
Den här tiden är magisk men ändå smått jobbig. Jag har alltid önskat mig två majmånader i rad, för det finns liksom inget stopp på vad man kan hitta på vid den här tiden på året. Det är lätt att älska maj för så många orsaker men samtidigt finns där en irritation över att jag inte hinner njuta av denna månad mer än jag gör. Jag skulle vilja hedra den mer! Det är den där uppladdningen innan som jag gillar allra mest med maj, energin av att sommaren står på tå och redo att kasta sig ut. Maj är de exploderande knopparnas tid med vacker kvällssol och doft från grannarnas grillmiddagar. Här vill jag både arbeta hårt och vila.
Det här inlägget är ett av många inlägg som vi gör tillsammans med fröföretaget Impecta Fröhandel . Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i mitt odlarliv. Fram till den 15 maj 2022 köper du ”3 påsar för priset av 2” på utvalda sorter.
Läs mer på Impecta Fröhandels sida: Goda grödor för direktsådd
Så skönt att få så lite mer
Trots att jag har hela växthuset fullt med förkultiverade plantor, är det nu dags att växla upp och så ännu fler växter, ett flertal direkt ute på friland i pallkragar och i hinkar och byttor. Det ena tekniken utesluter inte den andra. Direktsådd och förkultivering kompletterar varandra. Till och med samma växter kan man både förkultivera och direktså för att sprida ut skörden över en längre tid. Jag gör det varje år med både ärtor och bönor och med utmärkt resultat.
Många är de frön som hamnar i jorden direkt hos oss och tillsammans med våra förkultiverade växter skapar vi förgrönskning. Vi gillar fullmatade pallkragar och trädgårdsland, långt ifrån regler och måsten. Att odla maxat är vår melodi, då vi hur mycket vi än utökar, alltid har för få platser att odla på är det ett naturligt förfarande.
Dill tex är en sådan där växt som kan vara lite klurig att förodla och som passar betydligt bättre att direktså. Många av våra läsare har problem med dill, att det inte vill sig. En del menar på att den tittar upp för att sedan dö och andra att fröna inte ens gror. Vad det exakt beror på är inte så lätt att veta, en del har framfört en teori om att myror bär bort fröna. Vi kan inte utesluta den teorin men vi har inte sett det med egna ögon.
Morötter och andra rotfrukter som växer neråt bör direktsås. Förodlar man dem blir det ofta missbildade rötter pga att man kommer åt dess små rottrådar vid omplantering eller utplantering. Det säkraste är att så dessa direkt! Med rotfrukter som växer uppåt och utåt som majrovor och kålrabbi kan man välja att förkultiveras eller direktså eller göra på båda sätten samtidigt och vid olika tider så att man likt ärtor och bönor sprider ut skördeperioden.
Lästips: Så ärtor ofta för att skörda länge, Odla störbönor – från sådd till skörd, Rotfrukter som växer nedåt och uppåt, Odla egna kryddor – dill
Några saker att tänka på
Det finns några saker som är viktiga vid direktsådd. Att först rensa bort allt ogräs som är synligt är en mycket god idé. Man har så mycket för att i möjligaste mån få bort allt ogräs man kan upptäcka under maj månad. Det kommer att komma mer ogräs framöver hur noga man än är i maj, så det är viktigt att märka ut och kolla sådderna lite då och då så att man kan ta bort ogräs som snyltar på plats och energi.
Ett av de allra bästa sätten att hantera ogräs på är att göra gödsel av det, 100 % giftfritt är det också. Då blir ogräset till en resurs och man får en positivare relation till ogräset.
Lästips: Göra eget ogräsgödsel och ensilage
Organiskt material
Att luckra upp jorden är också en riktig god idé. Är det en tung lerjord kan du behöva gräva men är det en jord som är lätt kan det räcka att luckra upp ytan med en grep, speciellt om du när grönsakerna sedan tittat upp, tänker täckodla mellan dem. Tänker du tillföra större mängder organiskt material, som i princip alltid är bra, är det under det här momentet du ska göra det.
Materialet kan behöva grävas ner en bit under där du ska så, eller plantera. Man kan gräva som långa diken eller kanaler där man lägger ner gamla löv, hösilage, ogräsensilage eller kompost och därefter lägga jord ovanpå. Är det bokashi du ska gräva ner behöver du låta det gå minst två veckor innan du tänker dig att de växter eller frön du ska sätta ovanpå når dit med sina rötter.
I pallkragar kan man gräva ut en tredjedel upp till hälften av jorden och lägga ovanpå nämnda material innan man lägger tillbaka den bortgrävda jorden ovanpå. När jag gör detta i pallkragar brukar jag lägga den uppgrävda jorden i ett par skottkärror som jag ställer bredvid pallkragarna jag arbetar med. Att gräva upp så mycket jord brukar också leda till att man upptäckter lite mer besvärligare ogräs som kan gömma sig, som åkervinda och brännässla. Fint att får bort dessa rötter innan de breder ut sig.
Lästips: Odla på tung lerjord, Odla med ensilage
Kiss Kreatursgödsel Täckodling Köpegödsel
Näring
Näring eller gödsel som man oftast kallar det när man odlar, är en viktig detalj om man vill få skörd. Många odlare tillför ofta alldeles för lite näring till sina grönsaksland. Jag förordar inte en övergödsling men om man ska ta något från jorden behöver man också ge något tillbaka. Den näring man tillför kan se ut på olika sätt, det kan var köpt näring i pelleterad form, gödsel man fått från ridskolan eller bonden bredvid, kisset man kissar, näring i form av organiskt material som ensilage, gamla löv, ogräsensilage eller täckodling.
Det kan vara svårt att veta hur man ska dosera och även för mig att rekommendera hur mycket av varje material du ska ta, speciellt i dessa dagar då en del gödselpreparat inte är 100% säkra. Man får testa sig fram men kiss är ganska lätt att dosera, 7 – 10 delar vatten och resten kiss.
Tidigare kunde jag med lätthet ange hur mycket av respektive köpegödsel jag tillförde innan sådd eller utplantering. ca 1 liter pelleterat hönsgödsel och lika mycket pelleterat grönsaksgödsel i en 400 liters dubbel pallkrage eller på liknande stor yta. Lite mer vid näringskrävande grödor så som kål, majs, sockerrör och lite mindre vid rotfrukter och bladgrönsaker.
Men i och med pyralidskandalen vet jag inte vilket köpegödsel som är bäst. Det bästa är om du hör med gödselproducenten om de kan garantera ifall gödslet är 100% fritt från pyralider. Tänk på att kreatursgödel inkl hönsgödsel kan innehålla rester av pyralider om de ätit foder där marken blivit besprutad eller strömaterialet. Hör med bonden/ hästgården om foder och strömaterial kommer från obesprutade åkrar. Använder du ogräs eller gräsklipp från egna odlingar kan du vara lugn, där sådant växer finns det Inget gift.
Läs mer: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?
Vattna
Att vattna kan tyckas vara enkelt, det tyckte vi med fram till att vi började odla med nya odlare i olika stadsodlingar, då det vattnades på tok för lite. Det är lätt att tro att man vattnat tillräckligt men tänk på att vattnet ska nå ner till växternas rötter, känn efter med ett finger om det är blött nere i jorden. För växter som börjar etablera sig brukar jag i en pallkrage eller liknade storlek på ett friland vattna mellan 20 – 50 liter vatten och någon gång i veckan. Jag vattnar ofta med ett strilmunstycke i klykan på en grep eller spade eller med vattenkannor.
Vid nysådd och när direktsådd växter tittat upp är det viktigt att tänka på att inte skölja bort fröna, ta det varligt och vattna lagom mycket. Se till att det hela tiden är fuktigt så att fröna kan gro, det är vattnet som sätter igång livet, torra frön kan inte gro.
En liten bildkavalkad över vilka grönsaker vi sår direkt och förkultiverar.
Den som sår får skörda
Vi önskar er fantastiska skördar och att ni inte slutar att så nya växter bara för att det blir sommar snart. Den som sår får skörda och gör ni det löpande får ni också skörd under en längre tid.
Det här inlägget är ett av många inlägg som vi gör tillsammans med fröföretaget Impecta Fröhandel . Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i mitt odlarliv. Fram till den 15 maj 2022 köper du ”3 påsar för priset av 2” på utvalda sorter.
Läs mer på Impecta Fröhandels sida: Goda grödor för direktsådd
Läs mer på Impecta Fröhandels sida: Goda grödor för direktsådd
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar