Att göra sin egen granola brukar bli väldigt gott. Denna variant är smaksatt med äppeljuice och kanel och dessutom finns egentorkade äppelbitar i.
Ingredienser till en stor burk
- 1 dl sötmandel
- 4 dl havregryn
- 1 msk malen kanel
- 1 dl konc äppeljuice (man kan ta 3 dl vanlig äppeljuice och reducera den till 1 dl)
- 1/4 dl honung
- 1/4 dl olja
- 1-1,5 dl torkade äppelbitar
- 1/2 -1 dl solroskärnor
- 1/2 dl linfrön (hela)
Gör så här:
Torka äppelbitarna: Skär 4-5 äpplen i mindre bitar, ca 0,5 cm tjocka. Lägg äppelbitarna jämnt fördelade på en plåt och låt torka i mitten av ugnen i ca 75 grader, i flera timmar. Vänd på äppelbitarna då och då och håll ugnsluckan lite på glänt. När de verkar hårda kan man låta dem svalna och eftertorka i rumstemperatur någon dag.
Granola: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka sötmandeln och blanda med havregryn och kanel i en skål. Vispa ihop äppeljuice, honung och olja i en separat skål. Häll juiceblandningen över havregrynsblandningen och blanda väl. Fördela den smuliga röran jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Låt det vara en del klumpar. Sätt in plåten i mitten av ugnen. Efter ca 30-40 minuter brukar det vara klart. Håll lite koll och känn efter så havregrynsglumparna stelnat innan plåten tas ut. När havregrynsklumparna svalnat blandar man dem med linfrön, solrosfrön och äppelbitarna. Förvara granolan i en behållare med lock, gärna en glasburk. Avvakta med att sätta på locket ifall du inte är helt säker på att granolan är helt torr.
Theres Lundén
Fler frukostrecept: Scones och timjante, Kalljästa tomatbröd, Banan – och blåbärssmothie
Lämna ett svar