Nu startar vi upp vår inomhusodling av tomater och gurka och vi ser fram emot stora skördar av körsbärstomater och slanggurkor. I detta inlägg, som är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus, testar vi att inomhusodla i en för oss helt ny Beberiskruka med underbevattning.
Många av de grödor bli odlar, såväl utomhus, inomhus och i växthus lever sina liv i krukor och odlingsbehållare av olika slag. Varje år brukar vi testa några nya krukor samtidigt som vi odlar i de gamla favoriterna. Vi har testat en hel krukor som finns på den svenska marknaden och fastnat för Berberiskrukorna med vattenmagasin.
Att vi är så förtjusta i att odla i krukor beror på att vi inte har några odlingsbäddar i några växthus och att vi på flera ställen odlat på ganska omöjlig mark. Rullstensåsen vid skogsträdgården är omöjlig att gräva i, då marken består av sand och sten, och på takfarmen, som har stenbeläggning, gräver man inte ostraffat. Enklast är då att bygga uppåt, det går fort och man kan anpassa storlek på behållarna till de olika växterna. Det går även att flytta på dem om man vill ändra läge. Till inomhusodling är det ju självklart att man använder olika slags behållare, då det kan få sådana negativa konsekvenser av att bryta upp parketten och odla där.
Läs gärna: Odla ätbart i kruka – tips för krukodling samt Odla tomater inomhus utan – belysning och Gurka så odlar vi den inomhus.
Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med Gjordnära tunnelväxthus i ett par år och de saluför en hel del intressanta produkter, tex de olika odlingslådaorna berberis och deras sköna trädgårdskor MudR, men kanske är de mest kända för sina robusta tunnelväxthus.
Genom att att ange koden urbangarden (med små bokstäver) i fältet rabatt med kupong i deras webbshop, kan man till och med 30 april 2021, få 15 % rabatt på alla självbevattnande krukor och tråg.
Läs gärna vårt inlägg keramisk bevattning: Omplantering – krukor, odlingstråg och keramisk bevattning.
Ta vara på fönstren
Sedan 2008 har vi ägnat oss åt inomhusodling. Det började som ett experiment med låga cocktailtomater och som föll såväl ut att vi fortsatte att experimentera. Vi har odlat malabarspenat, ärtskott, kryddor, slanggurkor och olika slags tomater. Gurkor och tomater tycker vi är riktigt kul att odla då de ger relativt bra avkastning. Ca 20 slanggurkor på 2 plantor i en kruka på mellan 5 – 8 liter är ingen omöjlighet. En tomatplanta av sorten Totem med 4 parallella toppar kan ge mellan 30 – 60 tomater.
Fyra komponenter för att lyckas med inomhusodling
Det är inte svårt att få bra skördar av tomater inomhus. Minst 6 timmar sol, att man tillför gödsel i planteringsjorden, hjälper till med pollineringen och ser till att ge dem en jämn bevattning är de fyra grundläggande förutsättningarna. Får man problem brukar de härstamma från någon av dessa förutsättningar.
För lite sol gör att plantan inte får tillräckligt med mat och frukterna kan bli lite tråkiga i smaken. En viktig detalj när det gäller sol, glöm inte att det är växten som behöver solljuset och inte tomatfrukterna, det gäller såväl utomhusodling som inomhusodling. För lite gödsel gör att det inte finns tillräckligt med kraft för plantan att utveckla frukter. Planteringsjord på säck har bara näring för 3 – 4 veckor, så extra näring behöver man alltid tillföra. Ojämn bevattning ger spruckna tomater. Genom att odla tomater i krukor med underbevattningssystem är det enkelt att se till att plantan/plantorna får lagom med vatten.
Hjälp till med pollinering
Tomater är i grunden självpollinerande, men för att pollinering av alla blommor verkligen ska ske hjälper vi alltid till. I blomman finns en strutformad del. Det är där inne som pollineringen sker. Med hjälp av vibration eller liknande säkerställer vi att pollineringen verkligen blir av. Utomhus hjälper insekter och vinden till med den vibrationen. Inomhus händer oftast inte så mycket om man inte hjälper till och då kanske man inte får några tomatfrukter. När tomatplantorna börjat blomma är vi därför snabba med att dutta med ett finger eller kanske en tops på ”struten” i blomman. Detta gör vi flera gånger i varje blomma. Om inte blommorna blir pollinerade, spelar det inte någon roll hur mycket man gödslar eller hur ljust plantan står.
Snabb montering och packa jord
Berberiskrukorna är väldigt enkla att montera. Det är i princip två krukor som sitter i varandra, en ytter och innekruka. I botten på innerkrukan sätter man i ett vävt band som hjälper till att transportera vatten. Men den huvudsakliga transporten av vatten sker genom att man packar jord hårt i de tre fördjupningarna som suger upp vatten från vattenmagasinet. Det följer även med en flottör som tydligt visar vattenmängden i behållaren. Det är viktigt att man inte vattnar mer än max! Dränkta plantor och översvämningar inomhus är det sista man vill ha.
Jord och gödsel
När väl planteringsjorden är nedtryckt i fördjupningarna kan man börja fylla på med mera jord och gödsel. Till inomhusodlingar steriliserar vi all planteringsjord vi använder inomhus. Det gör vi för att slippa sorgmyggor, vars larver älskar att äta på rötter.
Gödslet blandar vi i jorden längst ner i krukan så att det blandar sig väl med jorden. Till just den här planteringen testar vi ett vegetabiliskt gödsel som Gjordnära säljer. En halv deciliter väger 26 gram och den mängden brukar räcka till en kruka för 1 – 3 tomatplantor. Vill man ta en skvätt till är det inte fel. Det viktigaste är att man inte tar för lite gödsel.
När väl jord och gödsel ligger i krukan är det dags att pillra ner tomatplantorna och vattna upp magasinet. Sorten jag har planterat är Vilma. Det är också viktigt när plantor är nyplanterade, att de får en slurk vatten precis där de är planterade, så att dess rötter inte har det för torrt, då kan plantorna börja sloka.
Läs gärna: Så undviker vi sorgmyggor.
Flyttning till fönster
När behållarna är laddade med jord, gödsel, vatten och plantor, är det dags att ställa dem på de rengjorda fönsterbrädorna. Nu ska de lapa i sig sol och breda ut sig. Ett par pinnar vid varje planta som stöd är inte fel, men det bästa är att knyta fast steksnören i lagom längd i gardinstången eller som jag, i små spikar jag spikat fast i en fönsterbräda som sitter ovanför fönstret. Snören ska man inte knyta hårt runt växter utan snurra runt dess stammar så att de med sin egen tyngd fixerar sig. Vartefter plantorna växer bör man hjälpa till att snurra in dem i snöret då och då så att de får fortsatt stöd.
På bilden är det två behållare, en ampelmodell som är teracottafärgad och som innehåller tomatplantor och en rektangulär behållare som är grå och grön och som innehåller gurkplantor av sorten Passandra. Båda krukorna är av sorten berberis och är utrustade med vattenmagasin och flottör. Vi har tidigare odlat i större Berberislådor både utomhus och i växthus och varit supernöjda med dem. Den största, Berberis trio, rymmer 27 liter vatten och är grymt bra att odla gurka i! Till inomhusodling väljer vi alltid de mindre lådorna/ krukorna.
Läs gärna: Vi odlar i berberis odlingslåda och Odlingslådan berberis med vattenmagasin.
Läs gärna: Odla utan växtbelysning med goda resultat.
Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med Gjordnära tunnelväxthus i ett par år och de saluför en hel del intressanta produkter, tex de olika odlingslådaorna berberis och deras sköna trädgårdskor MudR, men kanske är de mest kända för sina robusta tunnelväxthus.
Genom att att ange koden urbangarden ( med små bokstäver) i fältet rabatt med kupong i deras webbshop, kan man till och med 30 april 2021, få 15 % rabatt på alla självbevattnande krukor och tråg.
Lämna ett svar