Odla utan växtbelysning med goda resultat

Måste man verkligen ha växtbelysning? Kan jag odla utan växtlampa och ändå få bra resultat? Självklart kan man få goda resultat om man odlar utan växtbelysning, det har vi gjort i många år. Här berättar vi om sådant som är bra att tänka på.

När man läser om odlares tillvägagångssätt när det gäller inomhussådder, kan man ofta se skenet av växtbelysning i bakgrunden på bilderna. Visst blir plantor väldigt fina av växtbelysning, kompakta och buskiga. Dessutom kan man med hjälp av växtbelysning odla mycket tidigare än utan. Men det kan gå alldeles utmärkt att odla utan växtbelysning och enbart med solens ljus.

Det är egentligen bara under de senaste åren vi odlat med växtbelysning, dessförinnan var det bara solljuset vi använde. När vi började odla tillsammans för omkring 13 år sedan, och drev upp plantor inomhus hade vi inte tillgång till växtbelysning. Det var ingenting vi tyckte att vi behövde. Våra soligaste fönster i lägenheten fick bidra med det ljus som fanns helt enkelt. Inte heller under alla år i skogsträdgården från tidigt nittiotal och framåt använde vi anpassad belysning för växter. Det var när vårt bostadsbolags egen trädgårdsmästare kom in i bilden vi startade. Då fick vi ett rum i källaren vid vår tillsammansodling och där monterades några lysrörsmoduler.

Ljusets inverkan på växtligheten

Växter kräver ljus för att växa. Det är en oerhört viktigt komponent, precis som vatten och näring. Med för lite ljus riskerar växter att bli gängliga. Det beror ofta på att de sträcker sig mot ljuset som de önskar få lite mer av. Odlar man dessutom i ett varmt rum inomhus, skapar kombinationen värme och för lite ljus extremt smala och höga plantor utan styrsel.

Gängliga plantor behöver inte vara ett problem. Men vi tycker att de kan var ganska jobbiga att hantera. Plantor som är skrangliga behöver ofta stöttning för att inte ramla eller gå av, både inomhus och vid framtida slutplantering (det var där vi kom på det där med att halshugga tomatplantor). Ibland har gängliga plantor också svårt att orka med sin egen frukt. Exempel på det kan vara när tomatplantor är höga och taniga och tomaterna sedan är tunga och sitter lång upp på plantan. En kompakt tomatplanta bildar fler frukter per längdenhet än en lång och gänglig, vilket innebär att man kan få sämre skörd från gängliga plantor, i synnerhet tomater.

Använd söderfönster eller soliga österfönster

Vill man undvika gängliga plantor, behöver man se till att ljuset är riktigt bra. Om man driver upp plantor inomhus rekommenderar vi att man inte sår för tidigt. Egentligen är det först i slutet av februari eller någon gång i mars som solljuset är tillräckligt i ett söderfönster utan skuggande träd och byggnader. Då syftar vi på solljuset i Mälardalen. Annat är det såklart på andra ställen i Sverige. I österfönster kan man kanske behöva vänta ännu lite till. Fönster i väster och norr har överhuvudtaget för lite solljus hos oss, ja året om faktiskt så där har vi placerat våra kaffeplantor som står där året runt. Ett perfekt ljus för växter är 12-14 timmar ljus per dag, men ljus från 5 timmar per dag kan också fungera hyfsat bra.

Windowfarming

Oftast hamnar inomhussådda plantor tillslut i någon odling utomhus. Men man kan också låta sina plantor vara kvar inomhus. Vi har vissa år haft tomater, gurka, malabarspenat, basilika mm i våra fönster i flera månader. Det kallas inomhusodling, fönsterodling eller windowfarming. Perfekt för den som inte har tillgång till en trädgård eller för den som vill ha sin odling extremt nära. Inomhusodlade grönsaker brukar kunna ge skörd snabbare än utomhus. Men det gäller såklart att odla sorter som inte blir alltför yviga i sitt växtsätt. Inomhus har i allmänhet även kompakta sorter en tendens att bli yvig. En dvärgbusktomat som ute på en altan kanske blir max 40 cm från topp till tå kan i ett österfönster bli minst dubbelt så hög.

För växter som ska leva hela sitt liv i ett fönster behövs också näring. Ett bra solljus och rikligt med vatten räcker inte. Vi näringsvattnar eller tillsätter pelleterat gödsel i jorden. Sådderna som sedan ska planteras ut, brukar klara sig med planteringsjordens näring. Vid slutplanteringen får de sedan påfyllning av näring.

Så utomhus direkt i solljuset

Ett hett tips är också att så så mycket som möjligt utomhus, i ett växthus eller direkt på odlingsplatsen. Vi kallar detta vintersådd eller kall vårsådd beroende på när i tiden man sår. Genom att så utomhus får växterna tillgång till det viktiga solljuset i massor. Växterna brukar stormtrivas utomhus, där det är svalt och extremt ljus. Plantorna blir enormt fina, kompakta och stabila. Ljuset i våra kallväxthus överträffar växtbelysningens ljus med råge!

Just att så utomhus under vinter eller vår, har vi sysslat med länge. Allt startade i stugan vid skogsträdgården. Nog för att flera fönster vätter mot söder, men de är så små och träden utanför höga och skuggande. Allt eftersom åren gick och sådderna blev fler och fler som skulle trängas där i fönstren, blev det tillslut för trångt. På prov ett år flyttades några grönsakssådder ut i växthuset tillsammans med sådder för blommor och perenner. Det goda resultatet gjorde att fler och fler frön fick testa att börja sitt liv utomhus. Nu förtiden är det bra mer än hälften av alla våra grönsaksplantor och nästan alla våra blomplantor som sås utomhus när det är kallt.

Inte alla växter klarar kallsådd. Tex gurkväxter, chili, paprika, aubergine, kronärtskocka och rotselleri kräver varm miljö för att gro och växa till sig. Men kålväxter, sallat, de flesta örterna, en hel del rotfrukter och bladgrönsaker som rucola, spenat och pak choi sår vi vintertid utomhus i vårt kallväxthus eller i någon pallkrage.

Läs mer om vintersådd : Kom igång med vintersådd och När ska man börja med sina vintersådder?(Premium)

Tips för gängliga tomatplantor!

Även den duktiga inomhusodlaren utan växtbelysning får då och då lite gängliga plantor. Frågan är då kanske vad man kan göra åt det. Om man ska plantera om en lång och ranglig tomat, kan man stoppa ner den så långt som möjligt i den nya krukan. Stjälken som befinner sig under jordytan kommer utveckla rötter längs stjälken. Är tomatplantan så hög och lång att det inte gör någon skillnad kan man helt enkelt klippa av stjälken ovanför andra eller tredje bladparet. Visst låter det makabert? Men på så sätt kan plantan börja om. Två, tre nya toppar kommer växa upp och göra plantan mer buskig och något mer kompakt. Den avklippta delen kan sättas i en vas med vatten eller såjord. När den utvecklat rötter (tar ca 10 dagar) kan man plantera den. Toppen kommer också kommer att bli något kompaktare än sin moderplanta.

Läs mer om att kapa tomatplantor, sk halshuggning: Halshuggning – så går det till och Därför halshugger jag mina tomatplantor.

Stötta plantorna i tidigt skede

Börjar plantorna ränna i väg på höjden, är det viktigt att stödja upp med blompinnar. Ibland kan det räcka med att placera två, tre pinnar tätt runt en planta. Verkar plantan vilja ramla mellan pinnarna kan man behövs knyta fast plantan. Viktigt att man knyter löst så att inte plantan stryps. Har du inte blompinnarr kan du skarva grillpinnar med tejp och bygga temporära blompinnar

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

6 svar till ”Odla utan växtbelysning med goda resultat”

  1. Tack för denna info! Jag är nybörjare och har inte växtbelysning, blir fundersam på alla råd om när grönsaker m. M skall sås. Finns många tips om tidiga sådder till skillnad på vad som står på fröpåsen. Gäller ha tålamod att vänta och inte bli för ivrig att komma igång.
    Mvh anneli

  2. Jag utsätter nya plantor som vill växa högt och bli rangliga för lite besvärligheter. Blåser, sprutar vatten med blomspruta, klappar och stryker på dem med handen. Då tjockar de till sig och lägger kraft på att bli stadiga och är inte lika snabba på att växa på höjden.

  3. Tack för superbra tips! Mina tomatplantor sådde jag för tidigt inomhus i ca 20+. Nu har jag flyttat dem till en byggnad som håller runt 9+ och så har de fått lite lysrörsbelysning mellan 07-21. Ska ta ert tips och plantera om dem i större krukor med stjälken långt ner 👍

  4. Hej!
    Tack för bra information!:) Men jag har en fråga ni kanske kan svara på; kan man odla med ljuset från exempelvis stearinljus? Låt säga mycket dåligt med naturligt ljus i norra landsman och ingen el. . Nyfikna hälsningar Elwy

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Jag tycker definitivt att du ska testa och berätta hur det går. Skulle tro att energin är väldigt låg.

  5. […] Läs gärna: Odla utan växtbelysning med goda resultat. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *