Under sommar och höst talas det mycket om tomater i våra odlarforum. En fråga som kommer upp då och då när jag visar mina skördar, är varför jag skördar tomater som fortfarande är gröna.
Det är många som har frågat varför vi plockar gröna tomater och inte väntar tills de mognar på sina plantor. Det är inte hela sanningen, vi skördar även halvmogna och mogna tomater, men vi plockar väldigt många när de är gröna. Här kommer ett långt svar på en uppriktig och enkel fråga. Glöm inte att det viktigaste är att du finner en odlingsväg som känns rätt för dig oavsett vad vi tipsar om och vad andra säger. Vi hoppas att denna förklaring kan skapa en bredare mångfald kring tomatskörd.
Solmogna tomater
Visst låter det underbart när det står på olika tomatprodukter att det man precis ska sätta tänderna i är en tomat som mognat i solen. Man kan liksom blunda och se sig själv stående där i ett grönskande landskap med röda tomatklasar som lapar i sig sol. Inte sällan är det precis så man tänker att tomaterna i ens egen odling ska vara när man plockar dem, röda eller för den delen, den mognadsfärg just den sorten man odlar har. Men stämmer detta? Måste tomatfrukterna komma till sin mognadsfärg på plantan? Måste de bli belysta med sol för att mogna eller smaka gott? Jag skulle vilja påstå att det inte stämmer, men man kan låta dem mogna där om man vill.
Det är nämligen plantan som behöver sol och inte själva frukterna. Det är bladen som arbetar med solen. Framförallt är det bladet precis ovanför en klase som arbetar med just den klasen.
Solen och smaken
Jag vill inte påstå att mina smaklökar är enastående, men jag är säker på att jag hade märkt om tomater som eftermogna inomhus hade smakat sämre än tomater som mognat på plantan, ja hela familjen hade troligen gjort det. Så med flera års snaskande på tomater kan jag ärligt påstå att det inte är någon större skillnad i smak mellan tomater som mognar inomhus på fat, eller utomhus eller i växthus på plantorna. Det viktigaste är att tomaterna får sitta länge på plantorna så att de verkligen växt sig stora och att det finns mycket med sol som belyser plantorna och bladen under växtperioden.
En del följare hävdar dock bestämt att tomater som plockas gröna inte smakar så gott när de eftermognat inomhus. I många fall handlar det om gröna tomater som plockats sent på säsongen som man blivit tvungen att ta in för att de inte ska förgås av höstens kyla eller sjukdomar. När dessa tomater mognar blir de ofta inte alls så där goda som de man plockat i mitten av säsongen och som mognat på plantorna. Det är helt i sin ordning. Tomatplantorna under högsommaren och början av hösten får mycket sol och dess tomatfrukter blir söta och goda. Senare under hösten sjunker antalet soltimmar på dygnet och plantorna får inte alls lika mycket sol och tomatfrukterna kan kanske av den anledningen bli mindre söta i smaken.
Gröna tomatfrukter som tas in sent på säsongen och som mognar inomhus kan ganska ofta bli lite smaklösa. Ibland slår de inte ens om till sin mognadsfärg. Det handlar troligtvis om att plantorna inte fått tillräckligt med sol och att tomaterna troligen inte vuxit till sin mognadsstorlek innan de avlägsnas från plantorna.
Vi odlar extremt mycket!
Jag skulle vilja förtydliga att vårt odlade av tomater är maximerat. Vi inte odlar några enskilda tomatplantor på en balkong eller i ett litet växthus precis där vi bor. Odlar man på det sättet, behöver man troligtvis inte plocka av några gröna tomater. Då är det enklast att låta dem sitta så länge som möjligt och plocka av dem närhelst det passar, helst innan frosten och bladmöglet tar dem tillslut.
Våra tomater växer utomhus i pallkragar och i olika odlingslådor på Takfarmen i centrala Västerås, en takterass med jättemycket sol och delvis i lä. Vi har mellan 30 – 60 tomatplantor som vi dessutom släpper upp flera tjuvskott från, så att de producerar flera tomater än vad man kan tro skulle vara möjligt. Varje tomatplanta växer i en jord fullmatad med en massa gödsel, så att den klarar av att mogna fram varenda frukt. Vi hjälper också till med pollineringen så att varje blomma verkligen utvecklar en frukt.
Mognandet och skörden
Vi skördar tomater från mitten av juli ända fram till november, tills frosten sätter stopp för skördandet. Vi plockar tomaterna i alla dess färger, både gröna, halvmogna och fullt mogna. Plockandet av stora gröna tomater sker under hela skördeperioden men under september hinner vi oftast inte plocka dem gröna då de mognar så snabbt på plantorna. Som gröna och halvmogna är tomaterna lättare att transportera, speciellt i cykelkärran där de som mognat lätt blir mosade. Under senare delen av säsongen är vi ofta tvungna att ta bilen för att det är så mycket att skörda och för att övervägande del tomater har mognat på plantorna.
Under september månad som är vår största toamtskördemånad mognar det tomater för fullt på våra plantor. Varannan till var tredje dag blir det fler som mognar och som vi behöver plocka av för att de inte ska ramla av eller bli dåliga. Kanske skördar vi mellan 15 – 40 kilo i veckan under denna september. Så det ser lite speciellt ut hemma hos oss under hösten. Ungarnas kompisar, de som inte vet att vi odlar, skakar på huvudet och undrar varför vi köper så mycket tomater.
Påskynda mognandet
För att påskynda mognandet kan man blanda avplockade mogna och icke mogna tomater med varandra. De mogna utsöndrar etengas som gör att mognandet av de omogna tomaterna påskyndas. Man kan också lägga några äpplen bland omogna tomater för att påskynda mognandet, då även äpplen också utsöndrar etengas. Ibland kanske man tvärtom vill sprida ut mognandet. Då kan man istället allt eftersom tomatfrukter mognar, plocka bort dem från de som fortfarande är gröna och lägga dem på annan plats.
Läs mer om skördandet och se hur det ser ut hos oss: Hur vi skördar och arbetar kreativt med odlandet.
Några tips och slutsatser
Det finns som sagt flera anledningar till varför vi plockar tomater gröna från plantorna. Nedanför listar jag alla anledningar jag kan komma på just nu.
- När en tomatplanta utvecklar frukter på löpande band blir det snabbt ganska tungt för en tomatplanta, i vissa fall finns risk för att grenar går av. Genom att plocka av några av de största frukterna, som har uppnått sin mognadsstorlek, oavsett om de har fått mognadsfärg eller inte, blir plantan av med lite vikt och kan lägga krutet ( energin) på de mindre frukterna som är på gång och de framtida frukterna som ännu inte utvecklats.
- Vi plockar av gröna tomater tidigast någonstans mitt i juli fram till i november innan frosten tar dem. Vi plockar inte alla gröna stora frukter från alla våra plantor. Bara de allra största som vi anar kan ha växt klart och placerar dem på brickor och skördar därifrån. Vi upplever att de stora avplockade gröna frukterna ibland mognar lite snabbare på våra brickor än de som sitter kvar på plantorna, särskilt de vi plockar mitt i sommaren, men det kan ta up mot 2 – 3 veckor innan de mognar. Dessa avplockade sommartomaterna, som ofta mognar i stugan i vårt skuggiga kök, är efterlängtade! De är de första utomhusodlade tomater vi njuter av under sommaren.
- Om tomaterna inte mognar, vilket även händer oss ibland, har man plockat av gröna tomater som inte har utvecklats klart. För oss är det vanligast under oktober – november då vi plockar av de flesta frukter innan frosten tar dem. Dessa gröna och halvmogna tomater, som inte mognar sent på säsongen, har inte fått tillräckligt med sol ( alltså plantan, inte frukten). Detta tillstånd drabbar dem även om de sitter på sina plantor och är även vanligt för paprikor och chili som plockas sent under säsongen. Smaken påverkas negativt om du odlar dem på platser där plantorna inte får tillräckligt med sol, minst 6 h per dygn men gärna dubbelt så mycket om du har möjlighet.
- Halvmogna tomater passar bra att steka och gröna tomater kan ersätta aubergine i kokosmjölksgrytor. Ett varningens ord! Gröna picklade tomater är gott ibland, ett par burkar. Inte flera kilo. Jag kommer nog aldrig mer äta detta igen, då överkonsumtion tidigare i livet har satt stopp för detta.
- En annan orsak till att man ibland plockar av gröna frukter är att undvika bladmögel. Bladmögen är ett gissel på höstkanten och drabbar tomater ganska lätt om man odlar dem i växthus och stänger till dörrar och fönster när det är fuktigt och kallt. Det är nästan som att be om bladmögel! Man kan ha en fläktkamin på lite då och då och torka ut fukten i växthuset om man vill ha plantor och frukter kvar när det börjar bli kallt och fuktigt. Eller så plockar man av alla frukter och mognar dem inomhus så gott det går.
Läs gärna: Mina värsta tomatproblem. Min odlingsresa med tomater har nämligen inte varit smärt och problemfri. Fy sjutton vad jag har misslyckats genom åren.
Vill du testa att odla tomater inomhus är du välkommen att läsa Odla tomater inomhus. Dessa tomater har blivit till en vårprimör för oss och är otroligt välkomna i maj – juni.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar