Din varukorg är för närvarande tom!
Odla i vatten – Harvy


I år testar vi att odla i den hydroponiska odlingsmodulen Harvy och det går riktigt bra och är superenkelt. Vi har inte behövt köpa basilika på två månader och vi har haft rucola och sallat inomhus sedan i början av mars.
Att odla växter i vatten eller att odla hydroponiskt som det även kallas, är både spännande och enkelt men även produktivt. Det ger ytterligare en dimension till odlandet och odlar man med växtbelysning, som de allra flesta gör med odlingslådan Harvy, så kan man odla året runt inomhus. Man behöver inte ens ha en trädgård! Ett stort plus är att växter som är vana och tål att stå i vatten lättare kan överleva när man åker bort från växterna några dagar, än vad tex växter inomhus som står i jord kan.
Självklart behöver även hydroponiska odlingar tittas till regelbundet, fyllas på med vatten inklusive näring och även skördas så att växterna inte växer in eller förbi belysningen. Just skörden är det centrala för oss i vårt odlande och från en Harvy kan man skörda mycket och under en väldigt lång tid. Utan att överdriva skulle jag vilja påstå att när man odlar hydroponiskt med växtbelysning kan man skörda minst tre gånger så mycket på tex en basilika än vad man är van vid, troligtvis ännu mer. Det gäller bara att veta hur man ska skörda topparna och lämna några bladveck så att basilikan kan utveckla nya blad.
Det här inlägget är ett samarbete med Nelson Garden. Odlingslådan Harvy finns att köpa i trädgårdsbutiker som t ex Blomsterlandet och Granngården.

Odlingslådan Harvey
Harvy som Nelson och Niklas Hjelm, från föreningen Hemmaodlat har utvecklat är uppbyggd på ett superenkelt sätt med få delar. Inga pumpar, bara en låda, lock, pluggar med eller utan frön och små korgar att sätta fast dem i. Man tankar upp till en viss markering i lådan när fröna ska gro eller när plantorna är små. När växterna etablerats och bildat långa rötter fyller man på med vatten till en annan markering. Sedan är det bara att fylla på och skörda osv.

Starta fröna
När man köper ett Harvykit ligger allt utom belysning i lådan. Odlingspluggar redan preparerade med frön, näringslösning och själva lådan inklusive block samt korgar för odlingspluggarna finns inkluderad. Jag tjuvstartade med de redan preparerade pluggarna under växtbelysningen på skänken här hemma där jag förodlar de flesta växterna, då jag inte hade hämtat upp någon växtbelysning från källaren vid såtillfället. Jag ställde dem i ett djupt glasfat och fyllde på med vanligt vatten och pluggarna sög åt sig och fröna grodde. Meningen är att man ska starta växterna i Harvyn direkt även om jag gjorde annorlunda.

Igångsättning
När jag ansåg att växterna, basilikan, sallaten och rucolan var tillräckligt stora fyllde jag på vatten och näring enligt instruktion till översta markeringen i Harvy. Jag torkade sugpropparna till belysningshållaren med rödsprit och hängde upp ett T 5 rör på 39 W ovanför växterna. Det var inte många solstrålar som tittade in i slutet av februari i våra fönster så växtbelysning är nödvändigt om man odlar de månader då vi har begränsat med ljus.

Rötterna växer snabbt
Det är fascinerande att se hur snabbt rötterna bryter igenom odlingspluggarna och söker sig ner i vattnet. När flertalet rötter dyker ner i vattnet och man ser att det är lite längd på dem, behöver man inte fylla på med vatten till första markeringen utan kan hålla vattnet vid markering två.

Basilikapesto
Förutom att använda skördarna från Harvyn till smörgåsar och som garnering så älskar både vi och barnen att göra pesto av basilika. Vi tycker att peston, oljan och osten, förädlar basilikan. Vill man frysa basilika så lyckas man bäst att behålla smaken genom att frysa pesto.
Ingredienser
- 1/2 dl solroskärnor, rostade
- 2-3 rejäla nävar basilika
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 dl olivolja
- salt
- 100 gram parmesan
Gör så här: Mixa allt utom osten till en grynig smet. Tillsätt finriven parmesan och rör om. Klart! Servera med nykok pasta eller som ingrediens i tex vår supergoda och nyttiga pestopaj.
Skörd
Behöver du skörda eller vill du åka bort och ta med dig nyskördade läckerheter från Harvyn kan du förvara blad ett par dagar i kylskåpet i antingen en burk med lock eller i en plastpåse som du stänker i lite vatten i. En sådan preparerad behållare klarar också att resa i högre temperatur ett par timmar. Vi brukar ta för vana att skörda ganska rejält i Harveyn och ta med när vi åker till stugan och väl där, även om det är mitt i vintern, har vi färska och egenodlade gröna blad till alla måltider.
Tidigare år med hydroponisk odling
För ganska många år sedan odlade vi i olika behållare i vatten. Det var i några små behållare med integrerad belysning, jag inte minns namnet på dem. I varje modul fanns en pump som såg till att vattnet hela tiden var i rörelse. Det var lite krångligt att få till det riktigt bra då det allt som oftast fastnade grejer i pumpen som hindrade vattenflödet. Hände detta när man inte var hemma, dog plantorna. Men trots dessa fadäser var det där och då vi testade att odla i vatten för första gången och vi fick smak för det. I odlingslådan Harvy som inte innehåller några pumpar eller lösa delar slipper man dessa missöden. Bara att fylla på med vatten och näring och skörda om och om igen.
Våra senaste inlägg
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
- Vi sår allt i planteringsjord!Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska… Läs mer: Vi sår allt i planteringsjord!
- Samplantera majs, sockerrör och solrosorVi har fattat tycke för att samplantera tre höga växter tillsammans: majs, solrosor och sockerrör. Växterna skapar en hög, pampig och storslagen djungel som dessutom ger lite insynsskydd. I Tillsammansodlingen råkade det vara… Läs mer: Samplantera majs, sockerrör och solrosor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla i vatten – Harvy”
Jag gick kurs hos Hemmaodlat i Malmö för några år sen och byggde därefter egna ”Harvys”. Kan verkligen rekommendera deras kurser, det var väldigt givande, inspirerande och med kunniga lärare. Och Harvy är nog en av de bästa behållarna på marknaden!
Lämna ett svar