Windowfarming – tomat
Våra senaste inlägg
- Kurs i Göteborg, Stockholm och SkinnskattebergDags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
- Tacosås du inte behöver kokaVisst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
- Övervintra persilja, grönkål, och jordärtskockaNu börjar det bli ganska kallt under både dagtid och nattetid. I våra odlingar har vi en hel del växter kvar att skörda av men det börjar bli hög tid att tänka sig… Läs mer: Övervintra persilja, grönkål, och jordärtskocka
- Varför har vi så många tomater på hösten?Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
- Höst i trädgården med Operose arbetskläderOavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
- Syra jordärtskockor – enkelt och gottJust nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
- Odla bladgrönsaker inomhusUnder vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
- Veckans filmer om besöket hos Vintagemannen, novembersallat, pelagoner och vedDenna veckas filmer är en salig blandning av skog och stad, och besök hos vintagemannen och vintageqvinnan. Som brukligt cyklade jag iväg till stugan, via Mälartåg, ett par dagar innan helgen för att… Läs mer: Veckans filmer om besöket hos Vintagemannen, novembersallat, pelagoner och ved
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
5 svar till ”Windowfarming – tomat”
Jag är stolt som en tupp eftersom jag har lyckats övervintra några tomatsticklingar för första gången! Fönster + lysrör gjorde susen. Jag hade fler sorter från början, men bara "Black prince" och "Gelbe dattelwein" överlevde.
Små busktomater är man alltid ute efter, men för mina smaklökar smakar just "Tiny Tim" lite för mesigt. Kompakta och praktiska plantor som brukar ge massor, men jag vill ha extra söta tomater med mycket smak. "Vilma" har jag testat och den smakade lite mer, men ändå inte riktigt tillräckligt. Ja, jag vet att jag är kinkig…
Superspännande projekt du håller på med, förresten!Vad roligt att det gick bra. Jag håller med dig, Tiny Tim är inte den allra godaste men den har ett underbart växtsätt inomhus där den blir ca 130cm hög, vilket den aldrig blir utomhus. Jag har inte upptäckt någon annan sort som fungerar i växtsätt på samma sätt i windowfarming. Men jag är alltid på jakt efter nya kompakta sorter.
Hej
Jag sparade en tomatplanta i höstas och i februari tog jag sticklingar som jag tryckte ner i jord, en del var bara bitar av stammen. Jag kom aldrig till skott med extra ljus men än så länge ser de friska ut. Ser nu att du tar sticklingar av de övervintrade skotten. Är det för att få fler plantor? Blir det färre tomater när du övervintrar? Mina växer väl fort så jag kanske också borde ta skott.
Tack för alla bra tips. Köpte Tistelvindens chilisås på årets mässa som du tipsade om förra året 🙂
MariaVisst är deras såser underbart goda 🙂 Att jag tar sticklingar är för att få plantor tidigt till mina fönsterodlingar och för att det är så kul att inte behöva så från frö. Mina Tiny Tim fyllde 2 år i år och hade det inte varit för en bladmögelepedemi vintern 2012 så hade jag haft plantor som vart igång i 4 år. Att ta sticklingar är också bra när man har rangliga plantor. Då är det bara att kapa av dem och sätta ner dem i såjord och vänta på rötter. Spar man de avklippta som är kvar i krukorna så får man flera sticklingar därifrån så småningom också.
Hej igen
Jättegoda 🙂
Har jag förstått rätt, du tar skott på hösten som du sätter i kruka o sedan tar du skott från skotten på vintern o sätter i vatten för att rota.
En av mina skottplantor blommar nu.
Maria
Lämna ett svar