Din varukorg är för närvarande tom!
Kalljästa tomatbröd
Ett fantastisk gott tomatbröd som också är super enkelt att göra. Degen gör man på kvällen, jäser i kylskåpet över natten. När man vaknar gräddar man bröden och familjen får njuta av nygräddade tomatbröd till frukost.
Vi har gjort egna semitorkade tomater. Brödet på bilden är bakade med naturella tomater. Men det går lika bra med tomater som ligger i olja med något typ av smaksättning.
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 – 3 tsk salt
- 1 msk honung
- 2 msk olivolja
- 10-11 dl rågsikt
- 1,5 dl finhackade semitorkade tomater
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Blanda i salt, honung, olivolja och mjöl. Ta förslagsvis häften av mjölet först och därefter resterande mjöl. Till sist blandar man i tomatbitarna.
Låt den klibbiga degen stå i rumstemperatur en halvtimme innan den ställs, täckt av plastfolie, i kylskåpet över natten.
Alla brödbitar får plats på en plåt.
På morgonen sätter du ugnen på 275 grader och tar sedan ut degen ur kylskåpet. Mjöla bakbordet med vetemjöl eller rågsikt och stjälp ut degen. Man ska inte knåda! Dela degen i två lika stora delar och dela dessa deghalvor i sex delar var som likna trianglar. Vänd varje del i mjölet på bakbordet innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ställa en plåt med höga kanter i botten av ugnen och plåten med bröden placeras i mitten. När brödplåten är i ugnen sänker vi värmen till 250 grader och i plåten längst ner i ugnen lägger vi 5-6 isbitar och stänger ugnsluckan snabbt. Isen skapar ånga i ugnen, vilket gör brödytan lite extra knaprig. Efter 15 minuter ungefär är bröden klara.
Har du mycket örtkryddor? Prova gärna att baka vårt goda örtbröd.
Theres Lundén
Kalljästa tomatbröd är perfekta att göra
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
12 svar till ”Kalljästa tomatbröd”
Jag tycker detta brödet är jättegott och enkelt att göra
Goda och enkla att göra!
Fungerar det lika bra med torrjäst?
Ja, det fungerar att använda torrjäst.
Underbara!
Ugnen gick sönder när degen lagts på kvällen innan baket!
Vad göra?
Grillen, kan det funka??
Ja, lite längre gräddningstid men så goda och en särskild känsla när det luktar bageri på altanen:)Vilket bra tips, att även grillen kan fungera för gräddning!
Om man är ett litet hushåll så går det fint att lägga två små degklumpar i en direktvärmande strålugn med gradantal på 175-200 grader, typ en mackgrill. Baka ditt bröd i 7-10 minuter. Alltid nybakat. Det fungerar och du fortsätter förvara degen du har kvar i kylen tills du vill baka igen. Jag gör den på 2 små teskedar torrjäst. Sist hade jag i två matskedar av lågsockrad hemgjord lingonsylt som smaksättare.
Mvh Britt-MarieVilket bra tips, vi måste testa i vår airfryer!
Kan man mala grovt rågmjöl fint och blanda upp det med vetemjöl? Har inte rågsikt hemma. Om ja, proportioner?
Vi har gjort så flera gånger, senast i veckan då vi testade ett grytbröd och saknade rågsikt. Blev toppenbra.
Toppen! Vilka proportioner ska det vara? 50/50????
Man kan höfta om man vill.
Lämna ett svar