Din varukorg är för närvarande tom!
Rödbetspizza med pesto och fetaost

När vi gör egen pizza tycker vi det är spännande att göra lite olika fyllningar. Rödbeta ihop med pesto är en fin kombination.
Vår son som i vanliga fall är ganska tveksam till rödbeta, men älskar pesto, äter denna pizza med mycket god aptit.
Ingredienser till 4 portioner/pizzor
Deg
- 50g jäst
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- ½ dl olivolja
- 3 dl vatten
- 7-9 dl vetemjöl special
Fyllning
- 4-6 rödbetor
- 1 sats pesto med parmesan (alt en burk på 150-200g)
- 1/2 -1 dl olivolja
- 1/2 dl balsamico
- örtsalt
- 150 gr fetaost
- 1/2- 1 dl solroskärnor
- ev rucola
Gör så här: Smula jästen och värm vattnet till fingervarm temperatur. Häll vattnet över jästen och rör om till all jäst har löst sig. Strö över socker och salt och häll i olivoljan. Häll i mjölet och arbeta tills degen är fast och fin. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg.
Dela degen i fyra delar och kavla ut till så stor pizzor som möjligt. Gör man dem ovala kan två pizzor få plats på samma plåt.
Skala och skär rödbetorna i supertunna skivor. Använd mandolin om du har. Bred ut ungefär 2 msk pesto över varje pizza. Snåla inte med peston, för då kan hela pizzan bli ganska torr och tråkigt. Lägg sedan rödbetskivor över pizzabottnen. Tänk skivor utav 1-1,5 rödbeta till en pizza. Stänk över olivolja och balsamico. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten efter 10 minuter och smula över fetaosten och strö över solrosfröna. Låt edan pizzorna var i ugnen tills fetaosten fått lite färg. Beroende på hur tjocka rödbetsskivorna är kan gräddningstiden förändras. Känn på rödbetsskivorna ifall de är mjuka, innan du serverar pizzorna. Garnera gärna med rucola.
Till denna rödbetspizza brukar vi nästan alltid servera en vitkålssallad.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Rödbetspizza med pesto och fetaost”
Jättegod pizza! Skördade polkarandig beta innan hård frost och hyvlade tunt med mandolin – Vackert! Mycket pesto och både svamp och grön paprika samt mozzarella och feta och parmesan. Lite chiliolja…perfekt!
Rolig ny ”vit” pizza – sååå gott!
Plus för degen som blev riktigt bra.Så roligt att höra!
Lämna ett svar