Under oktober och november har vi flest och mest grönsaker och kan njuta av dem i mängder. Många gånger öppnar odlandet upp för ett mer kreativt ätande. Man testar nya grödor eller varianter av de man odlat tidigare och man upptäcker nya kombinationer och tar liksom av det man har. Man tvingas, pga överflödet, in i ett mer flexibelt mat-tänk om man inte vill att allt ska förgås.
I filmen ratatouille ( barnfilmen där en liten råtta blir en mästerkock) får vi höra ett värdefullt tips: ”Om man ska få tag på förstklassiga grönsaker måste du antingen odla dem själv eller muta en trädgårdsmästare ( egen anm: ”Odlare”, då inte alla trädgårdsmästare behärskar konsten att odla grönsaker).
Det säger ganska mycket både om synen på grönsaker och vem som får de finaste grönsakerna. Det är alltså inte de bästa och godaste grödorna som hamnar i affärerna, de finaste råvarorna är nämligen de vi odlare odlar och vi ska både vara stolta och själaglada över denna skatt vi lyckas att producera.
Egna grönsaker ser inte alltid ut som de vi ser i affären. Som ny odlare kan man lätt tro att ens egna lite mer ”vilda” former och färger skulle vara sämre än de som finns i affären, men det är ett feltänk. Det är precis tvärtom! De grönsaker du för egen maskin odlat fram ska du vara vansinnigt stolt över!
Ingredienser till salladen
Några stora sallatsblad
Röd spetskål
Gurka
Paprika
Tomat
Lök (i vårt fall topplök)
Vinägrett
1 del vinäger
2 delar rapsolja
örtsalt
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar