Din varukorg är för närvarande tom!
Broccolibiffar med örtbulgur och basilikayoghurt
Tänk dig en knaprig yta med ett saftigt inre. Tänk dig en biff gjord på egenodlad broccoli, gräslök och persilja. Visst låter det fantastiskt. Vi gjorde härom kvällen supergoda broccolibiffar som hela familjen åt med glädje. För att binda ihop smeten och dessutom tillföra lite protein, använder vi kikärtsmjöl. Biffarna nöt vi av tillsammans med örtbulgur och yughurtsås.
Ingredienser 4 personer
Broccolibiffar
ca 500 g broccoli
2, 75 dl kikärtsmjöl
1-2 tsk bakpulver
0,5-1 tsk svartpeppar
salt
2 msk gräslök
2 msk persilja
Gör så här: Grovriv broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, bakpulver, peppar, salt, finhackad gräslök och finhackade persilja. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan biffar i önskad storlek. Vi har provat att både steka biffarna och fritera dem i rapsolja. I stekpannan blev de snabbt brända och i kastrullen där vi friterade blev biffarna härligt gyllenbruna runt om. O du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma biffarna.
Örtbulgur
Bulgur för 4 personer
Finhackad persilja
Finhackad gräslök
Örtsalt
Citronolja (Alt olja och pressad citron)
Körsbärstomater
Gör så här: Koka bulguren enligt förpackningens anvisning. Häll i så mycket gräslök och persilja som du önskar, i bulguren och rör om. Vi brukar hälla i citronoljan på måfå. I runda slängar blir det kanske några matskedar olja. Skär varje körsbärstomater i fyra delar/klyftor och lägg i bulgurblandningen precis innan servering.
Basilikayoghurt
3 dl mild yoghurt
1 vitlöksklyfta
ett gäng färska basilika blad
örtsalt
Gör så här: Blanda yoghurt, vitlök och örtsalt. Finhacka färska basilikablad och blanda ner i såsen. Låt stå i kylskåpet en stund innan servering.
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Broccolibiffar med örtbulgur och basilikayoghurt”
[…] dina plantor gå upp i blom ska du ändå skörda buketterna, de passar bra till soppor eller till broccolibiffar. Har dina broccoliplanter ränt i väg och blommar för fullt bör du kapa av dem ca 10 cm från […]
Lämna ett svar